Osvojio Mont Everest i vratio se kući: Cvitanušić otkrio kako je biti na vrhu svijeta

2 min. čitanja

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić večeras je stigao u Sarajevo nakon što je uspješno završio misiju i popeo se na najveću planinu svijeta Mount Everest visoku 8.848 metara.

 

Na Aerodromu u Sarajevu dočekali su ga prijatelji, rodbina i brojni mediji.

Poznati bh. alpinista u obraćanju novinarima zahvalio se posebno medijima i javnosti jer su ga pratili tokom čitave misije do samog vrha Mount Everesta.

Dodao je da je sve vrijeme uspona imao kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića.

– To je bilo važno, jer Everest se ne može penjati iz teretane, to ne ide na snagu, to mora biti iz srca, a ja sam bio ispunjen tolikom podrškom i to mi je puno pomoglo, poručio je Cvitanušić, dodajući da je rizik bio ogroman.

Ove godine je, zaključno s današnjim danom, bilo dvanaest mrtvih, a pet nestalih na Mont Everestu, otkrio je Cvitanušić.

– Bila je čudna godina u smislu vjetra. Brzina vjetra je dostizala i 120 kilometara na sat, a temperatura je bila minus 30, 32 do minus 38, dodao je.

Prokomentarisao je i “osjećaj kada ste na vrhu”.

– Potpuno je suprotan od onoga što bi čovjek očekivao, da se osjeća moćno i snažno. Osjećate se tako maleni, tako prolazni. Još uvijek sam preplavljen emocijama. Nakon 58 dana vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu, otkrio je bh. alpinista, javlja Anadolija.

Javnost širom regije s velikom pažnjom pratila je njegov pohod na Mount Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu.

Podijeli ovaj članak