Ako vas uši svrbe zaboravite na štapiće za čišćenje: Uzrok može biti ozbiljan

4 min. čitanja

Svrab ušiju, bez obzira na to koji je uzrok, nikada se ne rješava tako što se u uši guraju različiti predmeti. Na taj način možemo da oštetimo unutrašnje uho, uključujući i sitne kosti koje nam pomažu da čujemo.

Postoji nekoliko razloga koji mogu biti uzrok za svrab ušiju.

Ušni vosak

Vosak je način na koji naše tijelo očisti mrtve ćelije kože i prljavštinu iz naših ušiju. Ali previše voska može izazvati svrab.

Nemojte biti u iskušenju da pokušate da uklonite naslage voska pamučnim štapićem. To gura vosak dublje u uho, gdje može da se zaglavi. Umjesto toga, probajte da stavite kapi za uši koje se kupuju bez recepta, koje razbijaju vosak. Ako to ne pomogne, obratite se svom ljekaru, koji će na siguran način ukloniti nakupljeni vosak.

Ali ne treba pretjerivati. Uši mogu da svrbe i ako u sebi nemaju dovoljno voska.

Infekcije

Svrab u ušima ponekad može biti znak infekcije uha. Uzrokuju ih bakterije i virusi, obično kada imamo prehladu, gripu ili alergije. Jedna vrsta, plivačko uho, može da nastane kada nam nakon plivanja voda ostane u uhu. Previše vlage istroši prirodni sloj odbrane našeg ušnog kanala od mikroba.

Da bismo zaustavili svrab, moramo da liječimo infekciju. Neke mogu proći same, ali ako se to ne desi, ljekar može da nam propiše kapi za uši. Moraćemo da ih stavljamo nekoliko puta dnevno tokom sedam dana. Za druge infekcije možda ćemo morati da uzimamo antibiotike.

Kožne alergije

Koža u ušima može da svrbi zbog alergijske reakcije. Krivci za ovo mogu biti kozmetički proizvodi poput laka za kosu ili šampona, ali i minđuše koje u sebi sadrže nikl. Plastika, guma ili metal koje stavljamo u uši, kao što su slušalice ili slušni aparat, također mogu izazvati osip koji se zove kontaktni dermatitis.

Da bismo ublažili svrab, moraćemo prvo da otkrijemo na šta smo alergični a potom da prestanemo da koristimo uzročnik problema. Do tada, ljekar može da nam propiše steroidnu kremu da bismo prestali da se češemo.

Ekcem ili psorijaza

Osobe koje imaju ove probleme s kožom, biće sklone svrabu ušnih kanala. Ovi problemi obično mogu da se liječe kapima za uši. U teškim slučajevima, možda će morati da uzimaju i tablete steroida.

Čišćenje ušiju

Stavljanje pamučnih štapića u uši može da dovede do upale ušnog kanala i da izazove svrab. Igle, spajalice, šibice, čačkalice i prsti prilikom čišćenja ušiju, mogu da ogrebu kožu u ušima što olakšava ulazak bakterija i izazivanje infekcije.

Alergije na hranu

Ako imamo polensku hunjavicu ili alergiju na polen, uši mogu da nas svrbe kada jedemo određeno voće, povrće ili orašaste plodove. Ovo stanje poznato je kao sindrom oralne alergije i najviše se primjećuje tokom sezone alergija.

Peckanje u ušima trebalo bi da prestane čim progutamo hranu ili je izvadimo iz usta. U većini slučajeva, ne treba nam liječenje. Ipak, trebalo bi da razgovaramo sa svojim ljekarom. On može da obavi testove i vidi koliko je naša alergija ozbiljna, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak