Objavljen faksimil zagrebačkog indeksa Sebije Izetbegović: Pogledajte šta piše u dokumentu oko kojeg se vodi višemjesečna rasprava

5 min. čitanja

U dosjeu Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima.

Ovo su naveli u martu ove godine iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao odgovor Kantonalnoj inspekciji Sarajevo koja je u dva navrata radila nadzor nad visokoškolskim obrazovanjem direktorice Kliničkog centra u Univerziteta u Sarajevu.

Diploma Sebije Izetbegović sporna je već mjesecima i konstantno se lome koplja oko toga je li i kada direktorica KCUS-a diplomirala i kako je teklo njeno akademsko obrazovanje.

Šta kaže Senat?

Senat UNSA-e usvojio je u četvrtak zaključak i zadužio Medicinski fakultet u Sarajevu da se u narednih mjesec formira komisija koja će još jednom pregledati kompletnu dokumentaciju Izetbegović.

– Ima određenih nedostataka koje nismo mogli ignorirati. Imat će pravo gospođa Izetbegović da da izjavu fakultetu i da imamo njeno izjašnjenje, kazao Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e.


image

Faksimil indeksa/Avaz

Škrijelj tvrdi da se Izetbegović uredno izabrala u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci.

– Mi u jednom paketu dokumenata koji su sastavili Medicinski fakultet i KCUS nemamo uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu. Nema da je izvršena ekvivalencija. To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij – rekao je Škrijelj.

A ključna je upravo ekvivalencija, tačnije ovjera Sebijinih položenih ispita. Avaz je danas objavio kompletan zagrebački indeks, koji je pisala jedna osoba i na kojem nema pečata profesora.


image

Faksimil indeksa/Avaz

Isti medij je još prošle godine tvrdio da je Sebijin zagrebački indeks itekako sporan jer je nemoguće da je za 17 dana položila prvi ispit.

Upisala je, kako je navedeno, postdiplomski studij 2. marta 1993., a položila prvi ispit već 19. marta iste godine. Iz Zagreba je zatim stigla i potvrda svih ovih navoda.


image

Faksimil indeksa/Avaz

A šta nedostaje u spisu Izetbegović, otkrila je Kantonalna inspekcija Sarajevo, koja je nalaze nadzora proslijedila Tužilaštvu KS, koje već skoro dvije godine radi na ovom slučaju.

Naime, dokumentacija otkriva da su inspektori prosvjetne inspekcije obavili usmjereni inspekciji nadzor na Medicinskom fakultetu na okolnosti stjecanja naučnog stepena magistra i doktora nauka kandidata Sebije Izetbegović te ispunjavanje uvjeta za izbor asistenta/višeg asistenta, piše Avaz.


image

Faksimil indeksa/Avaz

Radi se o dva inspekcijska nalaza. Jedan je od 10. juna, a drugi od 24. juna prošle godine, kao i dopunu informacije od 23. septembra 2021. godine.

Tako je, prema zapisniku o inspekcijskom nadzoru, kao i iz informacije broj UP-1-14-12-34-12157/12 od 23. septembra prošle godine, koja je dostavljena i Tužilaštvu KS, inspektorima od Medicinskog fakulteta Sarajevo predočen dokument kojim se priznaje ekvivalencija ranije stečenih prava – položeni ispiti na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Međutim, prema nalazu inspekcije, koji ima i Tužilaštvo KS, radi se o dva lista papira na kojima je ručno napisano/pobrojano 10 ispita s ocjenama iz ovjerene kopije indeksa. Nesporno je da se ne radi o dokumentu u formi rješenja ili odluke.


image

Faksimil indeksa/Avaz

Nema ni podatka koji je položeni ispit na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (prema indeksu) ekvivalent kojem ispitu prema nastavnom planu i programu Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Na dokumentima je naveden samo sadašnji pečat Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kao i na svim dokumentima koji su izuzeti prilikom vršenja inspekcijskog nadzora. Mnogo je toga nejasno, a sada je, osim Senata, na potezu i Tužilaštvo, koje ima sve ove dokumente.

Ko je mjerodavan?

U informaciji Tužilaštvu tvrdi se da je Medicinski fakultet Sarajevo, u postupku stjecanja naučnog stepena Izetbegović, postupao u skladu s tadašnjim propisima iz oblasti visokog obrazovanja. Ali za takvu tvrdnju ne postoji validan dokument.

To se odnosi prije svega na Statut Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je propisivao način prelaska studenta s drugih medicinskih fakulteta i priznavanje položenih ispita, u smislu da je odluku o prelasku studenta donosio Savjet fakulteta na prijedlog dekana, a da je odluku o priznavanju ispita donosio Dekanat po prethodno pribavljenom mišljenju predmetnog nastavnika, odnosno katedre, piše Avaz.

Podijeli ovaj članak