Dogovoreni svi detalji: Skupština USK se konstituira u ponedjeljak (VIDEO)

2 min. ─Źitanja

Unsko-sanski kanton ─çe, u Dom naroda Parlamenta FBiH, dati tri delegata iz reda bo┼ínja─Źkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona bit će sazvana za ponedjeljak, usaglašeno je na sastanku predstavnika stranka koje su dobile mandate u novom sazivu Skupštine USK.

Dnevni red sjednice predvi─Ĺa potvrdu mandata 30 zastupnika, formiranje Klubova konstitutivnih naroda, izbor rukovodstva Skup┼ítine kao i izbor delegata u Dom naroda Federacije, objavio je┬áRTV USK.

Izvjesno je, me─Ĺutim, da ─çe sjednica kratko trajati jer jo┼í uvijek ne postoji politi─Źki dogovor stranaka oko formiranja ve─çine zbog ─Źeka ─çe ponedjeljak biti uglavnom u znaku dodjele mandata i polaganja sve─Źane izjave zastupnika, pi┼íe RTV USK.

Unsko-sanski kanton ─çe, u Dom naroda Parlamenta FBiH, dati tri delegata iz reda bo┼ínja─Źkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

U Skup┼ítini USK SDA ima osam mandata, NES osam, SDP tri, ┼Żeljko Kom┼íi─ç ÔÇô Za gra─Ĺansku dr┼żavu DF/GS tri, POMAK tri, NiP dva, te po jedan Laburisti─Źka stranka, Stranka za BiH ÔÇô SPU i Na┼ía stranka.

Poznat je datum i konstituiraju─çe sjednice Skup┼ítine Posavskog kantona. Ona ─çe biti odr┼żana u srijedu.

Kako je najavljeno, za sjednicu je uz uru─Źivanje uvjerenja o dodjeli mandata i davanja sve─Źane izjave, predvi─Ĺeno konstituiranje klubova zastupnika te predlaganje kandidata za predsjednika ili dopredsjednika Skup┼ítine, kao i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona biraju se ─Źetiri delegata, po jedan iz svakog od konstitutivnih naroda i iz reda ostalih.

Skup┼ítinu Posavskog kantona ─Źinit ─çe sedam stranaka, i to HDZ BiH (12 zastupnika), SDA sa tri zastupnika, HDZ 1990 sa dva, te sa po jednim zastupnikom SDP, HRS, PDA i Nezavisni.

Za ponedjeljak je sazvana i konstituiraju─ça sjednica Skup┼ítine Livanjskog kantona, dok su svoje odr┼żali Tuzlanski i Kanton Sarajevo.

Podijeli ovaj ─Źlanak