Kako je tekao put “lobiranja” za kandidatski status BiH? / Oglasila se Bisera Turković i saopćila detalje svog djelovanja

3 min. čitanja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, oglasila se na svom Facebook profilu povodom nadolazećeg sastanka šefova vlada zemalja EU gdje bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o dodjeli kandidatskog statusa za BiH.

Ističe kako naša zemlja nije bila nikada bliže historijskom koraku na putu prema EU. Dodaje kako je u proteklim mjesecima razgovarala sa mnogo ključnih zvaničnika Evropske unije.

Obraćanje ministrice Turković ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Očekujemo dobre vijesti iz Brisela. Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža historijskom koraku na putu ka Evropskoj uniji.

U proteklih nešto više godinu dana održala sam više desetina sastanaka na najvišem nivou sa svim ključnim zvaničnicima EU.

Razgovarala sam u više navrata i direktno sarađivala sa ljudima koji će donijeti ključnu odluku o BiH, sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španije, Češke Republike, Švedske, Danske, Belgije, Luksemburga, Grčke, Finske, Mađarske, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Italije, Irske, Slovačke… te konstantno bila i kontaktu sa čelnicima Josepom Borellom i Oliverom Varhelyijem.

Svima sam govorila da je za nas taj put mnogo više od samog ispunjavanja uvjeta, reformi, političkih i tehničkih kriterija. Evropski put je nešto što sve ujedinjuje sve građane BiH u nadi za bolje sutra.

Kandidatski status za BiH dolazi kao poticaj i priznanje.

To je do sada najjasniji signal naših prijatelja da su spremni kada se za to steknu uvjeti primiti BiH kao ravnopravnog partnera za stolom i člana EU.

Istovremeno, to je i priznanje za ogromni trud koji je uložen u namjeri da se ispune uvjeti, ali u velikoj mjeri i u borbi da se državama EU predstavi istina o situaciji u BiH te zaustave svi pokušaji da ugrozi već postignuti napredak. Bez toga, bez upornosti da dopremo do naših prijatelja, do njihove pažnje da saslušaju činjenice i pozitivne strane BiH teško da bi danas dočekali pozitivne vijesti.

Uprkos svim problemima, ovaj mandat završavamo sa ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU.

To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU, novih finansijskih fondova i investicija. U ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u BiH, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak. Sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća Evropske unije, rekla je Turković.

Podijeli ovaj članak