I Stevandić razočaran: Da se zna, Američku crnu listu smatram odlikovanjem

2 min. čitanja

Zbog antidejtonskog djelpvanja SAD su uvele sankcije Stevandiću, Cvijanović, Viškoviću i Bukejloviću.

– Da se zna, stavljanje na američku crnu listu zabog demokratskih prava da glasam za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje smatram čuvanjem RS i Dejtonskog sporazuma, smatram odlikovanjem za dosljednost, nepokolebljivost i nepopuštanje pred ucjenama i prijetnjama onih koji se smatraju svemoćnim, napisao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić na svom Tviter nalogu.

Inače, sankcijama SAD-a sva imovina i pravo na imovinu Stevandića u drugih sankcionisanih, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu, direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u udjelu 50 odsto ili više jednog ili više lica koja su na listi, također mora biti blokirana.

Zabranjene su sve transakcije državljana SAD u Sjedinjenim Državama (ili u tranzitu kroz SAD) koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu lica uvrštenih na listu ili blokiranih lica, izuzev ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje doprinosa ili obezbjeđenje bilo kakvih finansijskih sredstava, roba ili usluga od strane, prema ili u korist blokiranih lica, te primanje bilo kakvog doprinosa ili obezbjeđenje finansijskih sredstava, roba ili usluga od takvih lica.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu i sami biti sankcionisani ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti.

Podijeli ovaj članak