Hitan zahtjev ministrici obrazovanja KS: Riješiti problem roditelja koji ne mogu djeci produžiti vrtić

3 min. čitanja

Nakon što su se mnogi roditelji iz Sarajeva suočili su se s problemom produženja boravka svoje djece u vrtićima zbog elektronskog sistema prijave poznatijeg kao EMIS, stigla je reakcija iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Oni su uputili zahtjev za hitno rješavanje problema u JU “Djeca Sarajeva”, ministrici obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidi Hoti Muminović.

U zahjevu je navedeno da su svi problemi počeli prilikom uvođenja EMIS programa i samog načina prijave.

– Poznato Vam je s kojim se sve problemima susreću roditelji pri upisu djece u vrtić, a svi problemi su počeli prilikom uvođenja EMIS programa i samog načina prijave i upisa djece. Naime, veliki broj djece koja već više godina koriste uslege naše ustanove ove godine su ostali bez svoj mjesta u vrtiću iz razloga jer roditelji nisu uspjeli izvršiti rezervaciju mjesta za svoje mališane, navodi se u zahtjevu upućenom ministrici.

Kako je napisano, zbog EMIS programa roditelji nisu rezervisali mjesto za svoje dijete i uposlenik Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS obavijestio je JU “Djeca Sarajeva” da će rezervaciju učiniti Ministarstvo, ali do toga nije došlo.

– Zbog pomenute situacije roditelji vrše pritisak na uposlene u JU “Djeca Sarajeva” i traže pomoć i rješenje problema, a probleme ne mogu riješiti radnici, ističe se.

Naglasili su da ovim putem koriste priliku da ukažu na činjenicu da se od uvođenja EMIS programa radnici ustanove nalaze u nezavidnoj situaciji iz razloga što nailaze na velike probleme i nerazumijevanje.

– Prilikom donošenja bilo kakvih odluka od resornog ministarstva nikada se nije struka saslušala niti pitala za mišljenje, nego isključivo po svom nahođenju radite. Smatramo da radite pogrešno, poručili su.

Na kraju su naveli da, ako se dozvoli da ovoliko djece ne bude upisano u vrtić, to će direktno dovesti do ugrožavanja radnih mjesta odgajatelja, medicinskih sestara i drugih uposlenika.

– Imajući u vidu navedeno, od Vas tražimo da se hitno i bez odlaganja uključite u rješavanje problema, u suprotnom bićemo prisiljeni da svoje pravo zaštite iz radnog odnosa osiguravamo kroz sindikalnu borbu, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će snositi posljedice, zaključuje se zahtjevu samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Podijeli ovaj članak