Snimljena džinovska “riba sudnjeg dana”: Slična vrsta živi i u Jadranskom moru

3 min. čitanja

Ronioci blizu Tajvana ostali su zaprepašteni kad su ugledali divovsku ribu, poznatu kao riba pojas.

Očaravajući video snimljen je uz obalu Ruifanga, a podijelio ga je instruktor ronjenja Wang Cheng-Ru. Na snimku se vidi kako ronioci okružuju svjetlucavu srebrnu ribu koja je plivala blizu površine mora.

U jednom trenutku, jedan od ronioca uspio ju je dotaknuti, a vidi se da riba po cijelom tijelu ima tragove ugriza, za koje stručnjaci vjeruju da su nastali napadom malom morskog psa, takozvanog “kolačića”.

View this post on Instagram

A post shared by 汪承儒 (@chengruwang)

Ronioci su procijenili da je riba duga oko dva metra, što i nije puno s obzirom na to da njena maksimalna dužina može doseći i do 17 metara.

Stručnjaci vjeruju kako je riba bila na samrti te je zbog toga otplivala u pliće vode, što mještani smatraju lošim znakom.

Za nju se veže prastara (i netačna) japanska legenda da “nagoviješta potres”, zbog čega je dobila naziv “riba sudnjeg dana”.

Naime, prema japanskoj mitologiji, ove ribe uzdižu se na površinu i “nasukavaju se prije potresa”, a vijest o tome da je riba uočena u plitkim vodama zabrinula je mještane.

View this post on Instagram

A post shared by 汪承儒 (@chengruwang)

Strahove je dodatno povećala i činjenica da su se ribe počele izdizati na obalu dvije godine prije katastrofalnog potresa i tsunamija u Fukushimi, koji se dogodio 2011. godine.

Iako su naučnici opovrgnuli tu ideju te je dobro poznato da se potresi ne mogu predvidjeti, mit je i dalje prisutan.

Susret s ovom vrstom ribe iznimno je rijetka pojava, a ono što je zanimljivo je da se slična vrsta može pronaći i u Jadranskom moru.

– U Jadranu živi vrsta iz ovog roda koju zovemo mač srebrnjak (Trachipterus trachipterus), izjavio je Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju u Splitu za portal Morski.hr.

– Znači, ovo je jedna iz obitelji mačeva (Trachipteridae), no nije, kako su je izvorno opisali Oarfish (Reegalecus). Ovdje se naime radi o vrsti mača koja živi u Pacifiku (Trachipterus jacksonesis), zaključio je.

Podijeli ovaj članak