Naučnici zabrinuti: Okeani mijenjaju boju

1 min. čitanja

Proučavajući dvadeset godina satelitskih snimaka, naučnici iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su da okeani na Zemlji dobivaju zelenu nijansu, potencijalno odražavajući posljedice klimatskih promjena na populaciju fitoplanktona.

Kako se povećava broj sićušnih mikroba, poput algi nalik biljkama koje koriste zeleni hlorofil za fotosintezu, njihovo stanište postaje zelenije. Ideja o zelenom svijetu se možda čini privlačnom, ali povećanje koncentracije fitoplanktona vjerovatno će imati različite posljedice na okeanske ekosisteme.

Povećanje populacije fitoplanktona izazvano toplinom već pokazuje ozbiljne kratkoročne posljedice. Nagli porast njihove populacije može dovesti do nedostatka kisika u okolini, stvarajući hipoksične mrtve zone iz kojih neke životinje ne mogu pobjeći, piše Science Alert.

Dugoročne posljedice ovih promjena još trebamo u potpunosti razumijeti. Jedno od otvorenih pitanja je koliko podataka je potrebno da bi se te promjene primijetile, pri čemu prethodne procjene sugeriraju da će biti potrebno najmanje tri desetljeća promatranja da bi se uočile promjene u okeanskim ekosistemima.

Ovdje je tim naučnika pokazao da su oko 20 godina podataka sa satelita dovoljni za brzu reakciju, promatranje i razumijevanje klimatskih promjena. Priznaju i da fitoplankton možda nije jedini razlog zašto bi okean mogao postati zeleniji, prenosi N1.

Podijeli ovaj članak