Oboren svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke: Duže će vam trebati da pročitate ovaj naslov

2 min. čitanja

21-godišnji Max Park iz Kalifornije oborio je svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke za 0.34 sekunde brže od dosadašnjeg rekorda.

Park je riješio Rubikovu kocku za nevjerojatnih 3.13 sekundi, a publika koja je promatrala podvig potpuno je podivljala kada se tajmer zaustavio.  

Park je podijelio video na Twitteru uz opis: “Rubikova kocka 3×3 svjetski rekord (3.13) koji je srušio rekord star 4 i pol godine (3.47).” 

Rubik‘s Cube 3×3 World Record (3.13) breaking 4.5 year old record of (3.47) #thecubicle #rubiks #spinmaster #thespeedcubers #netflix pic.twitter.com/iNDfwqCLT8

— Max Park (@maxfast23) June 12, 2023

Video je pregledan više od dva miliina puta, a ljudi su se divili njegovoj vještini i postignuću. 

“Najuzbudljivije 3.134 sekunde u mom danu”, napisao je jedan tviteraš. 

“Svidjele su mi se iskrene reakcije drugih. To je natjecanje, ali još uvijek su oduševljeni zbog tipa”, napisao je drugi. 

 “Ne bih uspio složiti Rubikovu kocku ni za 3.14 sati”, našalio se treći. 

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Parku je dijagnosticiran autizam u dobi od dvije godine, a roditelji su podržavali njegovu strast prema slaganju kocke. 

“Pokazalo se kao dobra terapija za Maxa da se druži i ojača svoje vještine”, izjavili su jednom prilikom. 

Inače, svjetski rekord od 2018. držao je Kinez Yusheng Du sa spomenutih 3.47 sekundi, dok hrvatski rekord u slaganju Rubikove kocke drži  Andro Petrinjak iz Varaždina kojemu je u dobi od 14 godina trebalo 8 sekundi i 60 stotinki da složi Rubikovu kocku. 

Podijeli ovaj članak