Govedarica o zaduživanju Republike Srpske: Kada se kredit otplati, Zora Vidović će imati 101 godinu

2 min. čitanja

Kada se kredit koji Vlada Republike Srpske namjerava podići kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj otplati, ministarka finansija Zora Vidović će imati 101 godinu, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Srpske.

On tvrdi da odluka o prihvatanju ovog zaduženja nije u skladu sa zakonom jer Vlada nije navela kolika je marža ove banke niti koliki je maksimalan iznos zaduženja.

Govedarica napominje da će ukoliko neko zbog toga da apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske, ova odluka biti oborena.

– Zakon o dugu i garancijama Republike Srpske je jasan po ovom pitanju i kaže da maksimalna kamatna stopa i troškovi zaduženja moraju biti  navedeni, a umjesto toga u ovoj odluci imamo neke fantomske kamatne stope i marže – istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ova vlast pokušava na sve načine da diže kredite i zadužuje Republiku Srpsku.

Zbog toga su, podsjeća Govedarica, za devet godina šest puta mijenjali Zakon o zaduženju, dugu i garancijama prilagođavajući ga svojim potrebama, a kako kaže, sve se svodi na uzimanje kredita čija se sredstva preusmjeravaju u javnu potrošnju.

– Sve do 2012. godine Srpska se mogla zaduživati na potpuno drugačiji način jer je maksimum otplate kredita bio definisan u skladu sa izvornim prihodima koje ostvari. Zakonom je jasno bilo navedeno da u tekućoj godini možete otplatiti duga maksimalno 18 odsto od izvornih prihoda budžeta i to se poštovalo. Po tom zakonu ove godine bi mogli da otplatimo maksimalno 450 miliona KM, međutim Srpska samo ove godine mora da vrati 923 miliona KM glavnice duga i da izdvoji 226 miliona KM za kamate, što ukupno iznosi milijardu i 149 miliona KM – naveo je Govedarica.

Podijeli ovaj članak