Pred utakmicu protiv BiH: Veliki skandal potresa portugalski fudbal

1 min. čitanja

Veliki skandal drma portugalski fudbal. U policijskoj raciji u trening-centru u okolici Famalicaa na sjeveru zemlje iz zatočeništva je oslobođeno 80 fudbalera za koje se pretpostavlja da su postali žrtve trgovinom ljudima.

Radi se o igračima iz Južne Amerike, Afrike i Azije u dobi od 13 do 23 godina.

Portugalski mediji pišu kako se radi o dječacima i mladićima koji su namamljeni u trening-centar u mjestu Riba d'Ave kojim je upravljala menadžerska agencija “Bsports football academy”. Obećano im je da će dobiti priliku izboriti se za ugovore u najboljim portugalskim klubovima, a njihovi roditelji su agenciji plaćali od 600 do 1300 eura mjesečno za troškove smještaja.

Režim života u “trening-centru” zapravo je nalikovao mješavini zatvora i internata. Mladićima su oduzete putovnice i nije im bilo dozvoljeno samostalno kretanje. Većina će ih se vratiti u matične zemlje nakon što daju svoja svjedočenja na sudu.

Ministar sporta Joao Paulo Correia najavio je daljnju borbu protiv trgovine ljudima kroz profesionalni fudbal. Za umiješanost u ovaj slučaj osumnjičen je i Mário Costa, predsjednik generalne skupštine Lige Portugal, najelitnijeg ranga takmičenja u zemlji. Njegovu kuću već je pretresla policija, a on je odstupio s dužnosti, prenosi Index.hr.

Podijeli ovaj članak