Nakon 84 godine riješen misterij tri djevojčice koje su pobjegle od Holokausta

4 min. čitanja

Tri židovskih djevojčica koje bježe iz nacističke Njemačke postala je ikonska slika koja se pojavljuje u muzejima, na izložbama i u publikacijama. Snimljena je na londonskoj postaji Liverpool Street, ali više od 80 godina identitet djevojaka bio je misterij. Do sada, piše BBC.

Inge se ne sjeća da je fotografija snimljena i desetljećima nije ni znala da postoji. Petogodišnjakinja je sa svojom 10-godišnjom sestrom Ruth pobjegla iz svog doma u njemačkom Breslauu, sadašnjem Wroclawu u Poljskoj. Njihova majka i mlađa sestra ostale su i ubijene u Auschwitzu.

Tek kad je postala penzionerka, Inge je shvatila da su ona i Ruth, koja je umrla 2015., zauvijek ovjekovječene kao ikone Holokausta i Kindertransporta, masovne evakuacije židovske djece iz nacističke Njemačke 1939. godine. Naišla je na sliku u Never Again, knjizi povjesničara Martina Gilberta.

– To je bilo veliko iznenađenje, rekla je Inge, čije je djevojačko prezime bilo Adamecz. “Stavio je u knjigu sliku ‘Tri male djevojčice‘ pa sam mu pisala i rekla da smo žive. Ljudi kažu da izgledam kao Shirley Temple. Zašto se smijem? Pogledajte Ruth, bila je jako pogođena. Ne znam tko je ta treća djevojčica s lutkom. Nikada nisam saznala tko je”, rekla je Inge.

Treća djevojčica

Djevojčica s lutkom bila je 10-godišnja Hanna Cohn, koja je istim vlakom kao i djevojčice stigla sa svojim bratom blizancem Hansom, kasnije nazvanim Gerald, iz Hallea u Njemačkoj. Poput Inge i Ruth, Hanna se nije sjećala fotografije koja je snimljena, iako se sjećala putovanja i lutke. Umrla je 2018., ali je progovorila o svojim iskustvima u intervjuu za Sveučilište u Londonu.

“The Three Girls” Who Were the Face of Kindertransport, a #UK #Program to #Evacuate #Jewish #Children from #Germany Before #WWII, are Now Known. Meet Ruth and Inge Adamecz and Hannah Cohn. This is their #Story@KTAKinder @BBCWorld @AuschwitzMuseum https://t.co/OylFMPlc07

— 🌍Global Synergy🇬🇧🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇹🇷🇸🇾 (@GlobeSynergies) July 3, 2023

– Sjećam se da sam prolazila kroz Nizozemsku i ljubaznih dama koje su nam davale kiflice i limunadu, rekla je.

– Stigli smo na stanicu Liverpool Street ovim vozom iz Harwicha. Sjedala su bila tapecirana, nisu bila drvena i bila sam jako zabrinuta da bismo mogli greškom biti u prvom razredu. Držala sam lutku koju sam nazvala Evelyn, ispričala je.

Hanna je prvi put doznala za fotografiju kada ju je njezin brat uočio na izložbi u Camden Library u Londonu povodom 50. obljetnice Kindertransporta. Njene kćeri blizanke Debbie i Helen Singer rekle su da je uvijek bila vrlo znatiželjna u vezi s druge dvije djevojčice.

– Kada god bismo vidjeli fotografiju rekla bi – Pitam se tko su druge dvije djevojke? rekla je Debbie. Zatim su u januaru, više od 80 godina nakon što je fotografija snimljena, njene kćeri otkrile istinu nakon što su naišle na BBC-jev audioserijal.

– Bio je Dan sjećanja na Holokaust i moj prijatelj mi je poslao poveznicu na vijest na BBC-jevoj web-stranici, rekla je Helen i dodala: “Pomislila sam – Zašto mi šalje ovu poveznicu”, skrolala sam prema dolje i vidjela sliku s mamom i imenima drugih dviju djevojčica, Ruth i Inge.

U aprilu je Inge konačno srela Hannine kćeri u Imperial War Muzeju u Londonu, gdje je fotografija bila izložena više od 20 godina, kako bi saznala više o njihovim porodicama i onome što se dogodilo nakon što je snimljena.

– Inge je posebna osoba u našim životima, rekla je Debbie i dodala: “Mislim da bi mama bila jako ponosna na nas. Uvijek je pričala o tim dvjema djevojčicama i činjenica da smo ih pronašli bila bi joj jako važna.”

Podijeli ovaj članak