Dok Dodik nastavlja opasni put, Evropa sve više poziva na sankcije: Lopta je kod njih

3 min. čitanja

Predsjednik RS-a Milorad Dodik svojim je postupcima i izjavama kreirao komplikovanu političku i društvenu situaciju dovevši BiH gotovo na ivicu ponora. Njegove riječi sa Kozare na svom putu se ne zaustavljaju samo u BiH. Čitava EU pažljivo posmatra šta se dešava u državi. I dok bh. građani strahuju od budućnosti, evropske organizacije i političari pozivaju da se Dodiku stane u kraj.

Danas se po pitanju Dodika oglasila europarlamentarka Tineke Strik.

– Dok je EU zauzeta upiranjem prstom u Kosovo, Dodik koristi zamah da nastavi svoj opasni secesionistički put. Bez kredibilnog odbijanja iz EU, on neće stati. Sankcije EU moraju postati vjerodostojna prijetnja, ako je potrebno uz koaliciju voljnih država članica, napisala je Strik na Twitteru.

While the EU is busy pointing fingers towards Kosovo, Dodik uses the momentum to continue his dangerous secessionist path.

Without credible EU pushback, he won‘t stop.

EU sanctions need to become a credible threat, if needed with a coalition of willing Member States. https://t.co/F31MoT8Jit

— Tineke Strik (@Tineke_Strik) July 3, 2023

U nedavnom komentaru na Twitteru je Organizacija Democratization Policy Council (DPC) pozdravila posljednji potez visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći da je on poduzeo korake kako bi se suprotstavio potezima entiteta Republike Srpske “u napadu na ustavni poredak zemlje” te da ovo predstavlja “prvi korak ka snažnijem međunarodnom stavu u odnosu na one koji osporavaju Dejtonski mirovni sporazum”.

DPC navodi da “ovi koraci vjerovatno idu onoliko daleko koliko je visoki predstavnik Schmidt mogao sam ići u trenutnim okolnostima”.

– Sada je od ključne važnosti da međunarodna zajednica preduzme dodatne korake kako bi ispunila svoje obaveze u zaštiti dejtonskog poretka. To uključuje ciljane sankcije protiv Dodika i njegovih saveznika, kao i obnavljanje vojnog odvraćanja EU i NATO-a. Nadamo se – i očekujemo – da visoki predstavnik poziva na takvu podršku članove Vijeća za implementaciju mira. Lopta je sada u njihovom polju da stanu iza svojih riječi, navodi DPC.

1/ Today, the international High Representative in #Bosnia and Herzegovina took steps to counter recent moves by the Republika Srpska attacking the country’s constitutional order. We welcome these decisions as a first step toward a more robust international posture…

— Democratization Policy Council (@DPC_global) July 1, 2023

Podijeli ovaj članak