Želi se vratiti u BiH: Seida iz Velike Kladuše je “preko bare” ostvarila svoj životni san, kuhala i za Američki senat

3 min. čitanja

Seida Zečić iz Velike Kladuše otišla je u Ameriku 1999. godine i započela svoj američki san koji traje već 24 godine. Iako nije voljela kuhati, sudbina ju je odvela u vlasništvo restorana u Arizoni, u kojem se služi isključivo bosanska hrana. Restoran, pod nazivom “Old Town Sarajevo”, postao je prepoznatljivo mjesto za ljubitelje bosanske kuhinje u Americi.

Seida je odlučila pokrenuti vlastiti biznis kako ne bi radila za nekoga drugoga za satnicu. Unatoč prvotnom protivljenju kuhanju, postala je strastvena kuharica i priprema isključivo bosanske specijalitete. Njezin restoran je dobio certifikat za najbolje somune 2013. godine.

Osim posla, Seida je poznata i po humanitarnom radu. Bila je sponzor za nezbrinutu djecu, a za 200 američkih senatora pripremila je bosanske specijalitete u Senatu Vlade SAD. Kroz njezin restoran prošlo je mnogo djece koja su danas uspješni liječnici i poslovni ljudi u Americi.

Iako je uspjela u Americi, njeni planovi su da se sljedeće godine definitivno vrati u Bosnu i Hercegovinu.

.

– Želim da, ipak, svoje kosti ostavim u mojoj zemlji. Sve ću da rasprodam, a restoran ću da prodam samo Bosancu, jer želim da naša kultura i dalje ostane i nastavi da živi u Arizoni. Kroz taj restoran prošlo je mnogo naše djece koja su danas uspješni doktori, biznismeni u Americi, a to je jedan divan osjećaj. Bosancu ću za manje novca prodati restoran nego bilo kome drugom. Nisam udata, nemam djece, ali sretna sam. Živjela sam i proživjela svoj američki san, koji je bio baš onako po mom izboru. U Velikoj Kladuši imam kuću, kuću na moru. Po povratku neću više ništa da radim, osim humanitarno. Voljela bih pomagati djeci, mladim talentiranim ljudima, da završe škole, fakultete i da stanu na svoje noge. Želim da sve što sam zaradila u Americi ostavim u BiH.

Seida želi svoju zaradu ostaviti u BiH i želi se posvetiti humanitarnom radu. Pomaže džamijama i crkvama te želi pružiti podršku djeci i mladim talentiranim ljudima kako bi završili školovanje i uspješno započeli svoje karijere. Njezin restoran u Americi bio je mjesto okupljanja i podrške za mnoge Bosance, a kroz taj posao ostavila je pozitivan utjecaj na mnoge živote.

Podijeli ovaj članak