Zbog nezakonite smjene direktora, Direkcija regionalnih cesta USK mora platiti preko 50 000 KM

2 min. čitanja

Da je smjena svih direktora popraćena smjenama vlasti na Unsko-sanskom kantonu, svima nam je jasno. Isto tako nam je jasno da se i smjene direktora moraju sprovoditi po zakonu što očito nije bilo slučaj u JU Direkcija regionalnih cesta USK.

Naime, 13.02.2018. godine, Nadzorni odbor JU Direkcije regionalnih cesta USK-a koji broji 5 članova je bez ikakvog razloga i objašnjenja smjenio tadašnjeg direktora Adnana Pozderca, imenovali vršioca dužnosti, a zatim sve regularno uputili na Vladu Unsko-sanskog kantona koja je potvrdila smjenu direktora i imenovala vršioca dužnosti bez da su tražili bilo kakvo objašnjenje. To je naravno i prije bila praksa, ali neki od smjenjeni direktora nisu tužili, neki nisu znali postaviti tužbeni zahtjev kako treba, a neki, poput Adnana Pozderca su sve to dobro uradili i sad JU Direkcija regionalnih cesta mora platiti preko 50 000 KM na njegov račun, što u konačnici znači da je tadašnji Nadzorni odbor pogriješio, a njihovu grešku potvrdila Vlada USK, a na kraju će direkcija zbog njihove greške biti oštećena.

Postavlja se pitanje hoće li članovi Nadzornog odbora i tadašnji premijer ili ministri koji su glasali za nezakonitu smjenu direktora odgovarati? JU Direkcija regionalnih cesta USK je oštećena za preko 50 000 KM, hoće li i ovo proći nekažnjeno? Ko će vratiti novac oštećenoj firmi? Članovi Nadzornog odbora ili članovi tadašnje Vlade USK?

Hoće li i nova Vlada USK na čelu sa premijerom Nijazom Hušićem ići u ovakve ili slične nezakonite smjene direktora u kojima će javne ustanove biti oštećene za desetine hiljada maraka, što je u konačnici čisto krivično djelo?

Iskreno se nadamo da će Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona kao i sud početi rješavati nezakonite smjene pa će političari dobro razmisliti koga imenuju za direktora i na koji ga način smjenjuju.

 

Podijeli ovaj članak