Zašto ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva USK opstruira ulaganja u zelenu energiju

4 min. čitanja

Dok se svijet bori sa energetskom krizom i nedostatkom energenata te uvođenjem ekoloških normi i čuvanjem prirode i biološkog biodiverziteta te ulaže u zelenu energiju, kantonalno ministarstvo poljorpivrede, vodoprivrede i šumarstva radi sve kako bi i onako skromne investicije na našem kantonu spriječila.

Uz to „odabrani“ imaju sve privilegije dok ostali bivaju eliminisani već na prvoj stepenici. Glavni krivac za takvo stanje je bivši ministar Kulenović Sulejman i njegovi saradnici. Zadnji primjer koji najbolje opisuje ovu situaciju jesu zahtjevi za poljoprivrednu saglasnost koji predhode izgradnji solarnih elektrana. Ministar i njegovi saradnici nekom izdaju poljoprivrednu saglasnost, a nekom ne i to nebi bilo ništa čudno da svi investitori nemaju potpuno istu dokumentaciju i da ispunjavaju potpuno iste uslove. U konkretnom slučaju je riječ o pravnim licima koji imaju namjeru graditi solarne elektrane na području Bosanskog Petrovca, gradića na 700 metara nadmorske visine sa najvećim brojem sunčanih dana u Bosni i Hercegovini. Gradić sa svega nešto više od 3000 stanovnika i velikim pustim poljima čija je jedina šansa zelena energija odnosno solarne elektrane i vjetroparkovi.

Evropska energetska zajednica zdušno podržava izgradnju energetski objekata u Bosni i Hercegovini jer sama Evropska Unija vapi za zelenom energijom. I sve to bi bilo itekako potentna priča da na čelu ministartva nije bio ministar Sulejman Kulenović koji se trudio da opstruita te procese. Po samo njemu i njegovim saradnicima znanim kriterijima, nekima je izdavao poljoprivrednu saglasnost, a nekima ne, što je u konačnici zaustavljalo investicije. Pri tome nije dao uvid u dokumenataciju niti strankama u postupku, niti zainteresiranim medijima kako se nebi otkrili detalji kako dva ista privredna subjekta mogu imati različite kriterije kada je u pitanju dodjeljivanje poljoprivredne saglasnosti.

Naš portal je prije mjesec dana uputio zahtjev za pristup informacijama i uvid u dokumentaciju kako i na koji način u ministarvu vrše selekciju „nepodobnih“ investitora ali do dan danas nismo dobili nikakav odgovor niti nas je neko kontaktirao. U isto vrijeme oštećene stranke najavljuju krivične prijave protiv bivšeg ministra i njegovih saradnika te najavljuju kako će ići do kraja jer im je nanesena nesaglediva šteta.

Zbog ovakvog postupanja kantonalnog ministarstva PViŠ, investicije su na čekanju, zelene energije imati nećemo i sve se vrti samo u začaranom krugu. Naš kanton je potpuni ovisnik o energiji, jer proizvodimo manje od 5% energije koju koristimo ili drugačije rečeno, uvozimo više od 95% energije. I po tom parametru smo daleko na začelju u odnosu na sve kantone u Federaciji BiH.

Nakon svega, kako pozvati nekog ozbiljnog investitora iz EU da ulaže u obnovljive izvore energije u našem kantonu kad se navedeno ministartvo ovako bahato ponaša.

Sreća po investitore, ministar Kulenović je smjenjen sa pozicije ministra i iskreno se nadamo da će novi ministar imati isti aršin za sve investitore i da će bar donekle ispraviti greške prethodnika i umanjiti štetu koju je svojim rukovođenjem ministarstvom nanio bivši ministar.

Podijeli ovaj članak