Murphyjeva poruka Izetbegoviću: Neka se pogleda u ogledalo i zapita zbog čega je SDA nepoželjan partner

3 min. čitanja

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, večeras je odgovorio na optužbe iz Stranke demokratske akcije (SDA) o navodnom miješanju u sudske procese u našoj zemlji.

Murphy je, konkretno, govorio o primjeru od prije nekoliko sedmica kada je dio javnosti i određeni broj zvaničnika javno prozvao ambasadu SAD-a u BiH za miješanje u sudski postupak u slučaju Respiratori.

– SAD nisu, ne miješaju se, niti će se miješati u sudske postupke u BiH. Mi radimo sa sudijama i tužiocima, pomažemo pojedincima koji žele svoj posao raditi kako treba, a sve sa ciljem unaprijeđenja rada tih institucija, rekao je Murphy.

Potom je kazao da postoje mnogi izvještaji koji kažu da se zapravo domaće političke partije miješaju u rad pravosudnih institucija.

– Mnogo je nezavisnih izvještaja od strane EU, predstavnika civilnog društva i drugih predstavnika nevladinog sektora koji spominju umiješanost političkih lidera i stranaka ove zemlje u pravosudne procese. Oni to možda rade stalno i onda vjeruju da i SAD to rade, ali mi to ne činimo, kazao je on u intervjuu za N1.

Komentarisao je Murphy i konkretan primjer navodne diskreditacije Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog lidera Bakira Izetbegovića. Poručuje kako se oni ne bave takvim stvarima.

– Ne bavimo se diskreditacijom političkih stranaka niti lidera tih stranaka niti se bavimo time da bacamo pik na nekog pojedinačnu osobu. Mi podržavamo politike koje pomažu integrisanju BiH u evroatlantske institucije. Mi ne podržavamo bilo koju konkretnu političku stranku, ističe Murphy.

Dotakao se i prošlogodišnjih Općih izbora u BiH, kazavši da je jasno kako pojedine stranke nisu ostvarile očekivane rezultate. 

Smatra kako bi se lideri tih stranka, a vjerovatno aludirajući i na Bakira Izetbegovića, trebali zapitati zbog čega je to tako.

– Nedavno smo imali izbore i nije tajna da neke političke stranke nisu imale rezultate kakve su očekivale. Znamo da neke političke stranke nisu preferirani partneri nekih drugih stranaka. Moj prijedlog bi bio da se lideri političkih stranaka pogledaju u ogledalo i zapitaju zbog čega su građani glasali kako su glasali i zašto niko ne želi biti partner sa njima i da se fokusiraju na izgradnju kredibiliteta umjesto da napadaju svoje prijatelje, uključujući nas, zaključio je.

 

Podijeli ovaj članak