Vlada USK-a prva je uplatila sanaciju šteta: Bez slikanja i medija

3 min. ─Źitanja

Za sanaciju šteta nastalih u nedavnim poplavama Vlada USK-a odvojila je po 50.000 KM za Bihać i Sanski Most te 12.000 KM za Bosansku Krupu

Na prijedlog Kantonalne komisije za procjenu ┼íteta od prirodnih i drugih nesre─ça, Vlada USK-a donijela je Odluku o dodjeli jednokratne nov─Źane pomo─çi za hitne intervencije gradovima Biha─ç i Bosanska Krupa i Op─çini Sanski Most.

Sredstva su iz bud┼żeta za 2022. godinu i radi se o ukupnom iznosu od 112.000 KM. Za Biha─ç ide 50.000 KM, za Bosansku Krupu 12.000 i za Op─çinu Sanski Most 50.000 KM.

(NE)ISPUNJENA OBE─ćANJA

Nakon poplava koje su po─Źetkom decembra pogodile Krajinu, komisije koje rade procjenu ┼ítete na terenu jo┼í uvijek imaju puno posla.

ÔÇô Pored glavne komisije za procjenu ┼ítete, formirali smo jo┼í pet timova, ali kako je pristiglo 287 zahtjeva za saniranje ┼ítete od na┼íih sugra─Ĺana, formirali smo i dodatna tri tima kako bismo u ┼íto kra─çem roku imali procjenu ┼ítete na terenu, kazala je v. d. gradona─Źelnica Biha─ça Jasmina ─ćorali─ç.

Osam timova na terenu, kako se procjenjuje, posao bi moglo zavr┼íiti za maksimalno 10 dana, nakon ─Źega ─çe biti objavljen poziv gra─Ĺanima da kompletiraju dokumentaciju, gra─Ĺevinske dozvole za objekte i druge detalje kako bi se ispo┼ítovala procedura.

ÔÇô Procijenjena vrijednost ┼ítete ─çe biti izra─Źunata, ali mi ─çemo kao Grad Biha─ç po zakonu izdvojiti 40 posto sredstava iz posebne namjene. Podnijeli smo zahtjev i Vladi USK-a da izdvoji dio sredstava (┼íto je i u─Źinila; op. a), od ostalih smo dobili obe─çanja, od gradona─Źelnice Sarajeva i od v. d. gradona─Źelnika Tuzle i ta sredstva za sada nisu upla─çena. Od gradona─Źelnika Banjaluke smo dobili tehni─Źku podr┼íku koja nam na kraju nije ni trebala i od na─Źelnika Centra Sarajevo tako─Ĺer smo dobili obe─çanje, pa nakon ┼íto se procijeni ┼íteta, oni ─çe nam od namjenskih sredstava Civilne za┼ítite dozna─Źiti 30.000 maraka. To su iznosi na koje ra─Źunamo pa ─çemo ih onda raspodijeliti o┼íte─çenim, pobrojala je gradona─Źelnica ─ćorali─ç.

BEZ SLIKANJA I MEDIJA

Kriti─Źari u Gradskom vije─çu Biha─ça su na posljednjoj sjednici postavljali pitanje za┼íto nadle┼żni nisu obi┼íli teren, me─Ĺutim, za razliku od ranijih gradona─Źelnika, aktualna gradona─Źelnica Biha─ça ne vodi fotografa niti medije sa sobom, pi┼íe Oslobodjenje.

ÔÇô Slu┼żbenici Civilne za┼ítite su sve vrijeme bili na terenu, kao i predsjednici mjesnih zajednica koji jesu predstavnici Gradske uprave, kao i sve druge jedinice, a ja sam svojim privatnim autom obi┼íla sve lokacije i prije odluke o progla┼íenju vanrednog stanja, istaknula je gradona─Źelnica koja podsje─ça da je ona slu┼żbeni vr┼íilac du┼żnosti te da populizam i njena li─Źna promocija nemaju mjesta u ozbiljnom poslu kao ┼íto je sanacija poplava.

Tako─Ĺer, najavljene pomo─çi od kolege gradona─Źelnika bi─çe spomenute uz zahvalnicu, ali onda kada budu i realizovane.

Podijeli ovaj ─Źlanak