(VIDEO) Skupština USK: Nastavak sage o 16-oj ruci, odnosno velikim trgovinama i nemogućim zahtjevima…

4 min. čitanja
  • Nakon objavljenih konačnih rezultata Općih izbora u BiH, poznata su i imena koja bi ispred 9 političkih opcija koje su prešle izborni prag, trebala sjesti u skupštinske klupe. Prethodne četiri godine okarakterisane su kao mandat sa nestabilnom većinom, koja je donijela neizvjesnost i često izostavljanje rasprava odnosno glasanja o ključnim pitanjima. Velik broj stranaka sa manjim brojem mandata dio je novog saziva, što potencijalno ponovo nameće isto pitanje. Analiza ukazuje na sve veću mogućnost da će opet većina ovisiti o 16-oj ruci, odnosno velikim trgovinama i često nemogućim zahtjevima…

BIHAĆ, 24. oktobra – Od 30 mandata, prema zvaničnim rezultatima, po 8 su dobile SDA i NES, po 3 SDP, DF I POMAK, 2 zastupnika bit će ispred NIP-a, te po jedan mandat osvojile su Laburistička, Stranka za BiH i Naša stranka. Pa je tako od 30 zastupnika, 11 onih koji su i prethodne četiri godine sjedili u skupštinskim klupama.

Novi/stari zastupnici iz SDA su Jasmin Musić, Mehmed Mahmić, Zinajda Hadžić i Asmir Ćufurović. Stavove ove stranke branit će još i Emir Šabić, Aida Pašić, Abid Mulalić i Ines Delić. Ispred Narodnog evropskog saveza bili su prethodne, ali bit će i naredne četiri godine u Skupštinskom sastavu Hajrudin Halilović, Agan Bunić, Amir Murić i Ifeta Kadić. Njima bi se trebali pridružiti i stranačke kolege, aktuelni premijer Mustafa Ružnić, Emir Dautović, Tanja Šantić, te Nijaz Kadirić. SDP-ova zastupnica Fatka Kulenović bila je u prošlom, ali bit će i u narednom sazivu Skupštine, a pridružit će joj se i Mladen Lonić i aktuelni ministar obrazovanja Almin Hopovac. Prethodni mandat okarakterisan je nepostojanjem stabilne većine, malim brojem sjednica i uglavnom nezadovoljstvom. I u nastavku očekuju se komplicirano formiranje vlasti, s obzirom na velik broj manjih stranaka.

Stavove i ciljeve Stranke za BiH u naredne četiri godine zastupat će Nisvet Jusić, koji je također i prethodni mandat bio dio saziva Skupštine. Zikrija Duraković obavljat će i u naredne četiri godine istu funkciju, a ispred Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, pored Durakovića, novi zastupnici su aktuelni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, te Rusmira Konjević. Sve ovo pokreće i pitanje vanrednih izbora za gradonačelnika. Međutim, u ovoj stranci, kažu, da za sad o tome ne žele, već su fokusirani na stvaranje radne atmosfere i rješavanje ključnih problema.

O mogućim koaliranjima i potencijalnoj većini, samo se nagađa. Prema dosadašnjim iskustvima to podrazumijeva velike trgovine i velike zahtjeve „malih“.

U budući skupštinski saziv ušla su ipak i neka nova politička lica. Narod i pravda imaju dva zastupnika, Azhara Sejarića i Azru Tajić. Pored nabrojanih, o glavnim pitanjima za Kanton odlučivat će i Elvira Abdić Jelenović ispred Laburističke stranke, Jasmin Hušić iz Naše stranke, te Sanil Hasić, Senita Handukić i Samir Ikanović ispred DF-a. Građani su svoje obaveze 2. oktobra završili, a tek tri sedmice poslije imamo konačne rezultate i još minimalno toliko će se čekati na zvanično formiranje vlasti. Sve to ukazuje na potrebe promjena prije svega izbornog sistema i načina glasanja, međutim, volje za istim nema, pa prvi izbori poslije rata i ovi danas, skoro trideset godina poslije, obavljeni su na isti način. Upravo tako i funkcioniše sistem, pa se na političkom nebu i sjeverozapada, ali i cijele BiH, može očekivati doslovno sve, ali nažalost najmanje, funkcionalan, siguran i stabilan način života, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, piše RTVUSK.

 

 

Podijeli ovaj članak