(VIDEO) Skupština USK izabrala delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH, skupštinsko rukovodstvo još uvijek ne

2 min. čitanja

Emir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Skupštinski zastupnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) izabrali su i Tanju Šantić (NES) iz reda Hrvata, Mladena Lonića (SDP) iz reda Srba, te Senitu Handukić (DF) iz reda ostalih.

Skupština Unsko-sanskog kantona inače daje osam delegata u Dom naroda, po tri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih. Zbog činjenice da je u ovom skupštinskom sazivu, odnosno Klubu Srba samo jedan izabrani zastupnik, preostala dva delegata iz reda Srba bit će imenovana prema propisanim mehanizmima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

– Najvažnije je da smo ispoštovali zakonski rok za imenovanje delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Pregovori oko samog rukovodstva, odnosno formiranja skupštinske većine su u toku i vjerujem da ćemo vrlo brzo stvoriti sve preduslove za nastavak ove konstituirajuće sjednice – izjavio je dopredsjedavajući Skupštine USK iz prethodnog mandatnog saziva i novoizabrani zastupnik Stranke za BiH Nisvet Jusić.

Dakle, konstituirajuća sjednica je nakon izbora delegata za Dom naroda ponovo prekinuta, s obzirom da još nije dogovorena skupštinska većina, pa samim tim ni stvoreni uslovi za imenovanje rukovodstva Skupštine USK.

Predsjednici svih zastupničkih klubova naglasili su kako pregovori i razgovori oko formiranja vlasti u ovom kantonu još uvijek traju, kao i da njihov tok umnogome zavisi od političkih dogovora oko formiranja viših nivoa vlasti.

federalna.ba/Fena

Podijeli ovaj članak