Partnerski projekt stručnog osposobljavanja: Nezaposlene žene i invalidna lica prekvalifikacijom do radnog mjesta

1 min. čitanja

Na Biotehničkom fakultetu u Bihaću kao i u Srednjoj tehničkoj školi u Velikoj Kladuši uskoro počinje stručno osposobljavanje i prekvalifikacija osoba za zanimanja u oblasti agroturizma i CNC tehnologije.

Polaznici će znanje sticati u Centrima čiji je rad danas službeno i ozvaničen. Pored osoblja koje će raditi sa polaznicima, današnjem otvaranju prisustvovali su ostali koji su materijalno ili na drugi način uključeni u realizaciju ovog projekta…

BIHAĆ, 07. novembra – Osobe na evidenciji Službe za zapošljavanje ili one koje žele proširiti svoje znanje u oblasti agroturizma, prerade ljekovitog bilja, priliku zato će imati na Biotehničkom fakultetu u sklopu kojeg sa radom počinje Centar za obuku i prekvalifikaciju.

Namjera je omogućiti, prije svega nezaposlenim ženama kao i osobama sa invaliditetom da dođu do radnog mjesta. Sličan program, za zanimanje CNC operatera provodi će se u velikokladuškoj srednjoj školi „Husein Džanić“. Javni poziv je ranije objavljen i prva grupa polaznika očekuje se najkasnije za dvije sedmice. Po okončanju, projekt bi trebao rezultirati povećanjem konkurentnosti na tržištu rada za 100 osoba nakon pohađanja certificiranih obuka, obukom 20 nezaposlenih osoba, zapošljavanjem najmanje 35 lica kao i pokretanjem vlastitih biznisa.

Video Player

Podijeli ovaj članak