Otkupljivači nude dvije i po KM po kilogramu, proizvođači kažu da će ih to uništiti –

2 min. čitanja

Za malinare u Unsko-sanskom kantonu (USK) ne prestaju problemi.

Krajem mjeseca počinje berba prvih ovogodišnjih plodova, a otkupljivači proizvođačima ne žele platiti više od dvije i po do tri KM po kilogramu.

Kazao je to Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK, navodeći kako će najnoviji potez otkupljivača najvjerovatnije uništiti proizvodnju maline u ovom kantonu.

-Otkupljivači ovakav svoj potez pravdaju time što oni, prilikom prodaje, ne mogu dobiti odgovarajuću cijenu ploda. Ako ovako ostane, to će biti najteža godina za malinare i vjerujem da će mnogi odustati od dalje proizvodnje – ističe Mahmutović.

Možda vas zanima:

Dodaje kako se takva cijena maline nikako ne isplati proizvođačima koji će, dok plate berače i repromaterijal, otići u minus.

-Nude nam dvije i po do tri KM po kilogramu, a mi berača, ako ga i nađemo za tu cijenu, plaćamo po marku za kilogram ubranog ploda. On dnevno u prosjeku ubere između 50 i 70 kilograma za osam sati i trebate mu platiti od 50 do 70 KM. Dok još platimo repromaterijal, sadnju, mi smo u debelom minusu – navodi Mahmutović.

Proizvodnja maline u USK posljednjih godina smanjena je zbog niza problema sa kojima su se proizvođači susretali.

-Mi smo i prošle godine imali problema sa otkupnom cijenom. Prvobitno je dogovoreno osam, a na kraju nam je isplaćeno pet KM, pa smo nekako, uz pomoć poticaja, pregurali. Cijena ove godine je katastrofalno niska i nijednom proizvođaču se ona ne isplati jer ga uvodi u dugove. Zbog toga je veliki broj njih odustao od dalje proizvodnje ili se preusmjerio na proizvodnju jagoda. Međutim, zbog poplava koje su nas proljetos zadesile, mnogi zasadi su poplavljeni. Samo na području bihaćke općine, gdje je zasađeno 20 hiljada kvadrata, u poplavama je uništeno više od 70 posto jagode – naglasio je Mahmutović.

Podijeli ovaj članak