Nešić: Priča o EUROPOL-u je priča o BiH – Ovo je veliko za bezbjednost svih građana

4 min. čitanja

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Delegacije Evropske unije u BiH danas je u Sarajevu zvanično puštena u rad Nacionalna/Zajednička kontakt tačka za BiH za saradnju s EUROPOL-om.

– Priča o EUROPOL-u je priča o Bosni i Hercegovini. Deset godina smo izgubili zato što nismo shvatili da je za sve potrebno međusobno poštovanje, dogovor, dijalog i zajednički rad, kazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nakon presjecanja vrpce.

Dodao je kako je uvjeren da BiH može funkcionisati samo na principima međusobnog uvažavanja, dijaloga, dogovora i razgovora.

– Smatram da je ovo veliki dan za BiH. Drago mi je što više nismo jedina zemlja u regionu koja nema potpunu saradnju sa EUROPOL-om. Smatram da je ovo veliko za bezbjednost svih građana i da će nakon ovog danas bezbjednost biti na znatno višem nivou nego što je bila. Također smatram da oni koji se bave nezakonitim radnjama danas nisu srećni i da im možemo samo poručiti da će ih stići ruka pravde, kazao je Nešić.

Naglasio je da Ministarstvo sigurnosti želi biti lokotiva na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Olivier Onidi, zamjenik generalnog direktora u Direktoratu za unutrašnje poslove i migracije Evropske komisije kazao je kako je ovo veliki dan za sigurnost i u samoj EU.

– Ovaj današnji iskorak je pokazatelj stepena integracije BiH u sigurnosne strukture u okviru EU. Rekao bih da je ovo možda najkonkretniji primjer, korak koji itekako simbolizira stepen uključenosti policijskih agencija u rad samih njihovih kolega u policijskim agencijama zemalja članica EU, rekao je Onidi.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, rekao je da u doba globalizacije kriminal i kriminalci ne poznaju granice.

– Iz tog razloga je nužnost da koristimo sve alate koji su nam dostupni uključujući i alate i prekogranične saradnje, a sam EUROPOL upravo je utjelovio prekograničnu saradnju. Sama činjenica da nam je trebalo toliko vremena da se uspostavi Nacionalna/Zajednička kontakt tačka nije bilo zbog nerazumijevanja vrijednosti i svega onog što dolazi sa postoajanjem takve kontakt tačke već jednostavno nekle uobičajenje problematike u BiH – gdje će biti sjedište, čije su nadležnosti i druga slična pitanja, ali sad je sve uspješno riješeno u korist građana, rekao je Sattler.

Dodao je da službena ceremonija otvaranja je pokazatelj da u BiH kad ima političke volje uvijek se nađe način.

– Od ministra smo imali priliku čuti i najave intenziviranja aktivnosti na saradnji sa Eurojustom, odnosno upućivanje prijedloga Vijeću ministara vezano za formalizaciju u kontekstu sporazuma sa Frontexom, rekao je Sattler.

Jean Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora za operacije EUROPOL-a, istako je da je Bosna i Hercegovina jedna od ključnih partnera EUROPOL-a na Zapadnom Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala.

– Sada sa uspostavljenom Nacionalnom/Zajedničkom kontakt tačkom i u konačnici sa angažmanom oficira za vezu u našem sjedištu u Haagu, ja vjerujem da ćemo moći punom jednom dinamikom da radimo na realizaciji operativnog sporazuma koji EUROPOL ima potpisan sa BiH, kazao je Lecouffe.

Podijeli ovaj članak