Odr┼żana 52. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

5 min. ─Źitanja
Vlada Unsko-sanskog kantona na 52. sjednici, odr┼żanoj danas u Biha─çu utvrdila je Prijedlog Odluke o prihvatanju zadu┼żenja iz sredstava Revolving fonda za energijsku u─Źinkovitost Federacije Bosne i Hercegovine za javne objekte – sredstva Projekta ÔÇ×Energijska efikasnost u javnim zgradama” i isti uputila Skup┼ítini Unsko-sanskog katnona na razmatranje. Prethodno je Vlada Unsko-sanskog kantona dala podr┼íku KfW projektu ÔÇ×Energijska efikasnost u javnim zgradama (Federacija Bosne i Hercegovine)” putem Revolving fonda za energijsku u─Źinkovitost Federacije BiH za javne objekte za JU O┼á ÔÇ×Otoka” Bosanska Otoka (1.347.566,87 KM) i Islamski pedago┼íki fakultet Biha─ç (1.584.222,30 KM) u ukupnom iznosu od 2.931.789,17 KM te zatra┼żila
od Skup┼ítine Unsko-sanskog kantona saglasnost za kreditno zadu┼żenje Vlade Unsko-sanskog kantona za provo─Ĺenje KfW projekta ÔÇ×Energijska efikasnost u javnim zgradama” u iznosu od 1.465.894,59 KM, sa rokom vra─çanja 22 godine za JU O┼á ÔÇ×OtokaÔÇť Bosanska Otoka i 17 godina za Islamski pedago┼íki fakultet. Iznos bespovratnih sredstava je 1.465 894,59 KM, kreditno zadu┼żenje bi iznosilo 1.465.894,59 KM sa kamatom 0,00%.
Članovi Vlade USK na današnjoj sjednici, na prijedlog Ureda Vlade USK, donijeli su Odluku
o odabiru projektnih ideja unutar Programa ,,Okvir za realizaciju Ciljeva odr┼żivog razvoja kao temelj za odr┼żiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH)ÔÇť te imenovali projektni tim koji ─çe raditi na realizaciji projektnih prijedloga unutar ovog programa kreiranog temeljem potpisanog Protokola o saradnji koji je 16.03.2023. potpisao Mustafa Ru┼żni─ç, premijer Unsko-sanskog kantona sa predstavnicima Programa – Okvir za realizaciju ciljeva odr┼żivog razvoja kao temelj za odr┼żiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH). SDGZBIH je program kojeg finansira ┼ávedska i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF- om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini.
Odlukom donesenom na 52. sjednici Vlade USK dvije projektne ideje koje ─çe biti detaljno razra─Ĺene u projektne prijedloge spremne za implementaciju su ÔÇ×Unapre─Ĺenje uslova rada unutar Lje─Źili┼íta Gata” – Izgradnja sale za kineziterapiju uz nabavku popratne specijaliziranu opreme i ,,Uvezivanje i ure─Ĺenje starih gradova Unsko-sanskog kantona”- Kraji┼íke staze kulturne ba┼ítine”. Ured Vlade Unsko-sanskog kantona zadu┼żen je da i dalje koordinira sve aktivnosti na realizaciji ovog programa koji je u direktnoj korelaciji sa Strategijom razvoja USK.
Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike iz bud┼żeta ovog Ministarstva odobrena su sredstva za grant ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa po zahtjevu ove ustanove za finansijsku pomo─ç za sanaciju stropova i zidova u ordinacijama i ─Źekaonicama Centra za mentalno zdravlje i u zgradi porodi─Źne/obiteljske medicine i konsultativno specijalisti─Źke slu┼żbe. Ukupan iznos odobrenih sredstava za ovu namjenu je 50.000 KM. Odobren je i grant u iznosu 71.370 KM za ZU Dom zdravlja Velika Kladu┼ía u svrhu nabavke ultrazvu─Źnog aparata.
Vlada Kantona donijela je odluke o kori┼ítenju sredstava Civilne za┼ítite za su/finasiranje projekata provo─Ĺenja preventivnih mjera za┼ítite, a za koje je pozitivno mi┼íljenje prethodno dao Kantonalni ┼ítab CZ USK.
Podr┼żani su projekti: sufinansiranje izgradnje nadzemne hidrantske mre┼że na podru─Źju op─çine Velika Kladu┼ía sa 19.200 KM, sufinansiranje projekta ─Źi┼í─çenja i ure─Ĺenja reguliranog korita rijeke Kladu┼ínice u op─çini Velika Kladu┼ía sa 40.000 KM; sufinansiranje projekta izgradnje hidrantske mre┼że na podru─Źju op─çine Klju─Ź sa 48.000 KM; sufinansiranje projekta ─Źi┼í─çenja korita potoka ÔÇ×SvetinjaÔÇť grad Bosanska Krupa sa 56.000 KM; sufinansiranje projekta sanacije klizi┼íta u naselju Veli─çi u MZ Bag, op─çina Bu┼żim sa 56.000 KM i sufinansiranju projekta stabilizacije klizi┼íta na lokalnom putu Otoka- Crkvina grad Bosanska Krupa sa 112.000 KM Za sufinansiranje projekta na podru─Źju op─çine Klju─Ź odobreno je: za ure─Ĺenje Vukovskog potoka 16.000 KM, za regulaciju potoka To─Źina u MZ Humi─çi 20.000 KM i 16.000 KM za sufinansiranje projekta regulacije Dubokog potoka u naselju Donji Voji─çi u MZ Velagi─çi. Za sufinansiranju projekta regulacije Bu┼żimnice, na podru─Źju op─çine Bu┼żim odobren je iznos od 112.000 KM.
Podijeli ovaj ─Źlanak