Krajina kroji plan bez zaštite lokalne žene: Vlasti se smjenjuju, poručuju “mi nećemo odustati”

2 min. čitanja

Unsko-sanski kanton je, tvrde iz udruženja žena, Akcioni plan prepisao od Sarajeva a da nijedan od zahtjeva koje su organizacije predložile nije uvršten

U Bihaću je nedavno održana konstituirajuća sjednica koordinacionog odbora, čija je zadaća implementirati Gender akcioni plan. Međutim, udruženja žena nisu zadovoljna samim sadržajem odluke plana niti implementacijom na nivou kantona.

– Mi smo bili u inicijativi tog plana, ali bojimo se da on nema adekvatne mjere za poboljšanje položaja žena u lokalnoj zajednici. Više naših organizacija je predlagalo da Ministarstvo obrazovanja obučava trudnice-prvorodilje, a to nije prošlo, kao ni mnogi drugi naši prijedlozi, kazala nam je Enisa Raković, predsjednica Udruženja Glas žene iz Bihaća.

Prijedlozi su dostavljeni na vrijeme, a osim što nisu zadovoljne učešćem nevladinog sektora i samom transparentnošću finansijskog plana, žene primjedbuju koordinacionom timu što kao svoj prisvaja program “16 dana aktivizma”, čiji su nosioci upravo ova udruženja.

One se plaše da je akcioni plan samo formalno usvojen, za primjer navode i loša iskustva u Cazinu, koji je sličan plan usvojio prije dvije godine a da udruženja žena još nijednom nisu pozvana da doprinesu radu. Akcioni plan u Bihaću također je tek u izradi.

Inače, Žene sa Une su prošlog mjeseca organizovale proteste “Naš bol je vaš sram” povodom ubistva žene u Bihaću, koji su se proširili po svim gradovima u BiH. Njihovi zahtjevi do danas su neispunjeni, jer su žene primorane na to da čekaju uspostavu nove vlasti kako bi u državnom Parlamentu izlobirale izmjene zakona koji se odnose na nasilje nad ženama, piše Oslobodjenje.

– Mi radimo na tome s bivšim parlamentarcima koji su obnovili mandat kako bismo bili spremni nakon uspostave nove vlasti u državi i do toga će sigurno doći, jer mi nećemo odustati, poručuje Raković.

A što se tiče same izrade Gender akcionog plana USK-a, prema informacijama udruženja žena, on je prepisan iz Kantona Sarajevo.

Podijeli ovaj članak