Ko sruši konkurse u Bihaću? – “Primio je poziv iz SDA i rečeno mu je da ima žuti karton”

3 min. čitanja

Političke stranke u Bosni i Hercegovini često koriste javni sektor kao polje za zapošljavanje svog članstva, čak i za najmanje poslove. Međutim, postoje i oni koji se tome protive i ne odustaju od borbe za pravdu i istinu.

Ovog puta, jedna medicinska sestra iz Bihaća odlučila je istupiti i prijaviti nepravilnosti u postupku zapošljavanja u Domu zdravlja u Bihaću. Nakon prijavljenog konkursa i održanih testova, ostale su samo dvije kandidatkinje sa istim brojem bodova. Međutim, prije usmenog razgovora, kandidatkinje su obaviještene da je konkurs poništen bez ikakvog objašnjenja. Direktorica Doma zdravlja se pozvala na odredbe statuta ustanove koje joj daju ovlaštenja da poništi konkurs. Međutim, prema važećem zakonu, konkursi se ne smiju poništavati nakon što su već otvorene prijave.

Nakon što su novinari kontaktirali Dom zdravlja u Bihaću, direktorica nije bila dostupna za razgovor, a osoba iz pravne službe im je rekla da se obrate 18. septembra kada se ta osoba vrati sa bolovanja. U međuvremenu, oštećena strana je prijavila sumnjive radnje nadležnim inspekcijskim organima. Inspekcija je utvrdila da je predsjednik konkursne komisije zakazao usmeni ispit i da su kandidatkinje pravilno ocijenjene. Također, inspekcija je utvrdila da je direktorica poništila konkurs suprotno odredbama relevantnih zakona.

Kada su novinari ponovno kontaktirali Dom zdravlja za komentar, direktorica je odgovorila da se oštećene osobe trebaju obratiti relevantnim institucijama ako smatraju da su nepravedno postupane. Ovaj slučaj, iako se radi o malom radnom mjestu, izazvao je veliku pažnju javnosti, posebno u vladajućoj stranci SDA. Naime, čini se da je SDA prepustila prostor u javnom sektoru stranci NES (Nova evropska solidarnost) kao dio dogovora s Bakirom Izetbegovićem, članom SDA. Kako bi zaštitila svoj interes, SDA je navodno zaprijetila suprugu oštećene kandidatkinje da će mu dati “žuti karton”. Ova prijetnja je prijavljena policiji.

Budućnost ovog konkursa i daljnji postupci ovisi o nadležnim zakonodavno-pravnim institucijama koje će utvrditi da li su prekršeni zakoni i da li će biti naložene sankcije. Ipak, ovaj slučaj ukazuje na problem zapošljavanja u javnom sektoru, gdje političke stranke često koriste ove institucije za zapošljavanje članova, umjesto da se pridržavaju principa pravičnosti i pravde.

Podijeli ovaj članak