Da li BiH ima agente pred Evropskim sudom? – Presuda Kovačević pokrenula novu mogućnost za politička sukobljavanja

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) u slučaju Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine donesena je krajem augusta. Međutim, iako je prošlo nekoliko mjeseci od donošenja presude, službeni prevod te presude na Bosanski jezik još uvijek nije završen.

Sudiji iz Bosne i Hercegovine, koji je zastupao zemlju pred ESLJP-om, mandat je istekao prije dvije godine, ali proces imenovanja novih sudija još uvijek nije završen zbog nedostatka konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Trenutno su agenticama iz Bosne i Hercegovine koje su zastupale zemlju pred ESLJP-om imenovane vršiteljice dužnosti. Imenovane su 2020. godine i njihovo imenovanje je trebalo biti privremeno, do kraja konkursne procedure. Međutim, ministar za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić, tvrdi da je ovo imenovanje nezakonito.

Ministar Hurtić ističe da je pokrenuo konkursnu proceduru za imenovanje novih agenata odmah nakon usvajanja pravilnika o imenovanju u Vijeću ministara BiH. Međutim, zbog nedostatka konsenzusa u Predsjedništvu, proces imenovanja novih agenata se i dalje odugovlači.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, dr. Slaven Kovačević, najavljuje moguće krivične prijave protiv agenata koji budu samostalno reagovali na presudu i podnosili tužbe. On smatra da su njihovi mandati istekli prije dvije godine i da više nisu agenti. Ako nastave sa svojim aktivnostima, Kovačević planira podnijeti krivične prijave.

V. d. zastupnica Vijeća ministara BiH pri ESLJP-u, Harisa Bačvić, tvrdi da su njihova imenovanja i pravni status potvrđeni od strane Odbora državne službe za žalbe i Suda BiH. Ona ističe da će nakon službenog prevoda presude, predmet iznijeti pred Vijeće ministara BiH kako bi se donijela odluka o daljnjim koracima.

Slučaj Slavena Kovačevića je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva koji su Bosnu i Hercegovinu doveli pred Evropski sud za ljudska prava. Ovo pitanje pokazuje nedostatak koordinacije i sporost u pravosudnom sistemu u zemlji. Kako bi se osiguralo efikasno zastupanje BiH pred ESLJP-om, potrebno je osigurati brzo imenovanje novih agenata i jačanje pravosudnog sistema u zemlji. Samo tako će se osigurati poštivanje ljudskih prava i zadovoljenje presuda Evropskog suda.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare