Gotovo dvije godine nakon mafijaške likvidacije u Velikoj Kladuši: Ubice Eldina Ćerimovića i dalje nedostupne

2 min. čitanja

Mafijaška likvidacija Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši se nakon gotovo dvije godine i dalje vodi kao nerasvijetljen slučaj.

Iako sve upućuje na Dinu Muzaferovića zvanog Cezar, iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) navode da još nema osumnjičenih za ubistvo bivšeg člana Cezarove narkobande.

Dva hica
– Provjerom kroz službene evidencije Tužilaštva Unsko-sanskog kantona odnosno kroz TCMS sistem te kod postupajućeg tužioca u ovom predmetu, utvrđeno je da još niko nije osumnjičen za ubistvo Eldina Ćerimovića iz Velike Kladuše – odgovorili su za „Avaz“ iz Tužilaštva USK.

Eldin Ćerimović je ubijen početkom maja 2022. godine. Njegovo tijelo je pronašao prolaznik na cesti u naselju Gradina, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

– Pripadnici policijske patrole pronašli su tijelo muškarca s dvije prostrelne rane na grudima i povredama u predjelu glave. Također, pronađene su i dvije čahure, a pretpostavlja se da potječu iz pištolja iz kojeg je pucano – navedeno je tada iz MUP-a USK.Kamp droge
Poznato je da je Eldin Ćerimović bio ključni svjedok u predmetu “Eskobar”.

– U julu 2021. godine u akciji “Eskobar” Granična policija BiH na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronašla je oko 6.000 sadnica ove droge. Tada su uhapšeni članovi grupe Dine Muzaferovića, među kojima je bio i Ćerimović.

Likvidacija Ćerimovića uslijedila je nakon što je, kao svjedok saradnik, istražiteljima do u detalje ispričao o djelovanju Muzaferovićeve grupe.

Vodi poslove iz zatvora
Dinu Muzaferovića je Europol targetirao kao “visokovrijednu metu”, nakon što je u avgustu 2023. godine razbijena kriminalna grupa čiji je on bio vođa. Muzaferović je krajem 2022. godine izručen iz Njemačke u Italiju, a policija vjeruje da je iz zatvora u Rimu vodio sve poslove.

Cezar u Italiji izdržava četverogodišnju kaznu zatvora, a BiH je zatražila njegovo izručenje.

 

Podijeli ovaj članak