U dva mjeseca u FBiH potroŔeno skoro 10 milijardi KM, dvije lokalne zajednice briljiraju

1 min. čitanja

Gotovo 10 milijardi maraka potroÅ”nje, tačnije 9 milijardi i 658,5 miliona maraka, registrirano je putem fiskalnih uređaja u općinama i gradovima u Federaciji u samo dva mjeseca ove godine (od 1. januara do 29. februara).
To je znatan porast u odnosu na isto razdoblje proŔle godine, kada su serveri Porezne uprave Federacije BiH registrirali promet u iznosu od 8 milijardi i 867,7 miliona maraka.
Uvidom u potroÅ”nju po pojedinim gradovima i općinama, među prvih deset mjesta su gradovi kao Å”to su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Å iroki Brijeg koji, uprkos znatno manjem broju stanovnika, bilježi znatno veću potroÅ”nju od lokalnih zajednica koje imaju viÅ”estruko veći broj stanovnika.
Tako je u dva mjeseca u tom gradu od 30 hiljada stanovnika preko fiskalnih uređaja zabilježen promet od 281,7 miliona maraka, dok je, primjerice, u Bihaću, koji ima 56 hiljada stanovnika, zabilježena potroÅ”nja od 183,6 miliona maraka, piÅ”e Večernji list.
Na prvom je mjestu, kada je riječ o evidentiranom prometu preko fiskalnih uređaja, općina Novi Grad Sarajevo, u kojem je u dva mjeseca ove godine potroÅ”eno neÅ”to viÅ”e od 809 miliona maraka, slijedi općina Ilidža sa 767 te Tuzla s 591,5 miliona maraka.

Podijeli ovaj članak