Veliki problem u Hrvatskoj: Novac iz EU fondova se toliko krade da je oformljen poseban tim za sprje─Źavanje

2 min. ─Źitanja

Hrvatska je odredila policajce koji ─çe raditi isklju─Źivo na kaznenim djelima iz nadle┼żnosti Ureda europske javne tu┼żiteljice (EPPO), ┼íto zna─Źi na otkrivanju prevara s novcem iz fondova Europske unije, carinskim i poreznim prevarama te prevarama i utajama PDV-a, pi┼íe danas Jutarnji list.

Time je o─Źito oformljen tim policajaca koji ─çe se baviti isklju─Źivo eurokriminalom, kaznenim djelima koja se naj─Źe┼í─çe izvode u prekograni─Źnoj trgovini roba, onime ┼íto nazivamo kriminalom bijelih kragni.

Procjena je Laure K├Âvesi, europske javne tu┼żiteljice, da se godi┼ínje tim kaznenim djelima ukrade oko 60 milijardi eura, a kako bi potraga za po─Źiniteljima tih kaznenih djela bila uspje┼ínija, predstavnici MUP-a su Tamari Lapto┼í, ┼íefici hrvatskog Ureda europske tu┼żiteljice, predali popis djelatnika koji ─çe i─çi na dodatnu obuku i raditi na predmetima iz nadle┼żnosti EPPO-a.

Na temelju sporazuma o suradnji┬ákoji je u Luksemburgu potpisao ministar unutarnjih poslova Davor Bo┼żinovi─ç tu┼żitelji iz Ureda europske tu┼żiteljice imaju direktan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a, ─Źime se skra─çuje put do potrebnih podataka, a istodobno ubrzava proces provjere i otkrivanja kaznenih djela u nadle┼żnosti EPPO-a.

Nacionalni tu┼żitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti, uz odredbe o povjerljivosti i za┼ítiti podataka, da nesmetano koriste baze podataka MUP-a. EPPO-u je dostavljen popis djelatnika koje je MUP odredio da rade na predmetima iz njene nadle┼żnosti.

Rije─Ź je o ve─çem broju no ┼íto je zatra┼żeno i ti su ljudi spremni ve─ç sutra po─Źeti s dodatnom edukacijom,┬áka┼żu u┬áMUP-u dodaju─çi da ─çe se ta edukacija najvjerojatnije odnositi na upoznavanje s potrebnom legislativom, budu─çi da policijska znanja i vje┼ítine ionako imaju.

Hrvatski policajci ionako ve─ç rade na takvim slu─Źajevima, ali EPPO ─çe vjerojatno biti vi┼íe zainteresiran za prevare u iznosima iznad 10 milijuna eura,┬ápretpostavlja se u MUP-u. To ne zna─Źi da ─çe kaznena djela manje vrijednosti biti ignorirana, samo bi progon i zastupanje optu┼żnica mogli raditi i hrvatski tu┼żitelji, pi┼íe novinar Jutarnjeg lista Boris Vla┼íi─ç.

Podijeli ovaj ─Źlanak