Dioničari Agrokomerca u novoj aferi: Zastupnici u Švicarskoj smatraju da po presudi Murtić – Ćerimović isto pravo ima i par hiljada drugih dioničara, ali…

5 min. čitanja

Da su bivši radnici Agrokomerca oštećeni, potvrdio je i Sud u Strasbourgu, međutim, upitno je mogu li hiljade dioničara dobiti pravdu iako nemaju svi pojedinačne sudske presude

Obespravljeni dioničari Agrokomerca, pored toga što su bili isključeni iz procesa privatizacije u kome se potpuno zanemario njihov status i udio u ovom nekadašnjem gigantu, zakinuti su bili i za svoja izdavanja za kompaniju radeći u ratnom periodu, što je kasnije objelodanjeno na međunarodnom sudu.

ODBRANA U ŠVICARSKOJ

Naime, 2012. u slučaju Murtić – Ćerimović Sud u Strasbourgu je presudio u korist dvoje aplikanata, naloživši državi Bosni i Hercegovini da im isplati odštetu od po 3,6 hiljada eura.

Za BiH je slučaj zatvoren, a upozorenja se smatraju blefom koji prate mada strepe od otvaranja svih karata Agrokomerca

Za ostalih par hiljada dioničara pravda nije bila zadovoljena, iako su uvijek vjerovali da će i njima uslijediti ista odšteta. Kako ne bi izgubili svoja prava zastarom potraživanja koja nastupa nakon deset godina, od prije dvije godine organizovala se njihova odbrana u Švicarskoj. Pravni tim i ovlaštena zastupnička kuća, sa potpisima preko 2.700 dioničara Agrokomerca, putem pravosudnih organa ove države ispostavili su zahtjev za naplatu svojih potraživanja u zajedničkom iznosu većem od 10 miliona eura. 

– Podnošenjem zahtjeva i pozivajući se na presudu dioničarima Murtić – Ćerimović, koja je za nas od opće važnosti, izbjegli smo zastarijevanje koje se može desiti dioničarima koji slijede Fikreta Abdića, a koji o tom pitanju ništa nije poduzeo, kazao nam je Fikret Dolić iz Velike Kladuše.

Riječ je o Udruženju nezaposlenih dioničara Agrokomerca, koje uz Abdića ima oko 700 članova, a koji su momentalno fokusirani na drugačiju pravnu borbu koja se tiče nepravedne privatizacije i rasprodaje Agrokomerca, te neispravnog postupka finansijske konsolidacije.

Dioničari zastupani u Švicarskoj nadaju se da će dobiti djelić sredstava od BiH, na njihovoj stranici “Zastupništvo AC dioničara kod međunarodnih institucija” objavljuju kako su ih političari iz BiH navodno molili da sačekaju da prođu izbori da bi krenuli sa isplatama. Kako se ni to nije desilo, obaviješteni su da je na švicarskom sudu u Bernu pokrenut zahtjev prinudne naplate.

Cilja se na depozitne račune BiH u Švicarskoj, što podrazumijeva i kamate, kazne za otvaranje depozita od finansijskih institucija te bruku po našu zemlju.

S druge strane, među državnim organima u BiH, gdje god da smo ih kontaktirali, ovakav problem zvanično ne postoji, kao ni planovi da se dioničari isplate.

Goran Miraščić, savjetnik premijera Novalića, kazao nam je da na izvršenju budžeta takve stavke nema i sa ostalim nije upoznat.

U državnom trezoru takvu stvar bi dostavilo pravobranilaštvo, a da postoji, izvršna presuda išla bi u postupak.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH nema nikakvih ovlaštenja i nadležnosti u vezi sa ovim zahtjevima jer se oni odnose na ostvarivanje prava po osnovu privatizacije Agrokomerca. Nadležnost u ovom postupku imaju isključivo organi Federacije BiH koji su vršili privatizaciju navedene kompanije, kazala nam je Nataša Krsman, šef Odsjeka za informisanje Ministarstva finansija i trezora BiH.

Obje grupe dioničara pisale su nedavno i visokom predstavniku u BiH

Oni ne očekuju da bi se po ovom osnovu mogla desiti blokada inostranih računa, a u svakom slučaju državni trezor ovakve stvari drži problemom Federacije, koja je titular vlasništva u Agrokomercu, kao i Zakona o njegovoj konsolidaciji.

Određeni zahtjevi koji su upućivani iz zastupništva dioničara završavali su na savjetu Vijeća ministara, a njihovo tijelo pod nazivom Ured zastupnika, agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava predmet dioničara Agrokomerca smatra zatvorenim.

– Donesena je rezolucija kojom se zaključuje da su obaveze BiH ispunjene prema aplikantima tog predmeta (Murtić i Ćerimović isplaćeni su odmah u narednoj godini nakon presude). Mi smo nedavno primili neke dopise, ali radi se o predmetu koji je zatvoren jer je postupak izvršenja okončan, kazala nam je, nezvanično, jedna članica (ime poznato redakciji) ovog ureda. Za neke slične postupke pred organima druge države kaže da nema saznanja, piše Oslobodjenje.

NEMA PRESUDA

Još jedan izvor iz federalne Vlade, premda svjestan situacije sa dioničarima, priznao nam je da ne očekuju nikakvu blokadu inostranih računa jer dioničari nemaju takve presude, poput one Keserović – Ćerimović, a koje bi im inače isplatili.

Zastupnik dioničara iz Švicarske Enes Abdić kaže da je betreibungsbegehren (prinudna naplata) pokrenut i da sudski rok za BiH ističe krajem novembra, te da BiH ne može zatvoriti slučaj isplativši samo dvojicu dioničara.

Podijeli ovaj članak