Dioničari Agrokomerca traže isplatu preko DKP-a

4 min. čitanja

Čak 2.767 dioničara, koji su zastupani pred švicarskim sudom, ponovo poziva premijera FBiH da im isplati deset miliona eura i spriječi veću štetu po državu

Nakon našeg teksta o potraživanjima dioničara Agrokomerca koji na osnovu strasburške presude u slučaju Murtić & Ćerimović od države BiH zahtijevaju isplate i za ostale dioničare zastupane po advokatima iz Švicarske, novi dokument upućen je nadležnim državnim organima u BiH.

PRESUDA KAO DOKAZ

Naime, od Ministarstva finansija i trezora BiH, ureda premijera FBiH do potkomiteta Vijeća ministara koji zastupa našu zemlju kod međunarodnih sudova, nigdje nismo dobili potvrdu da će takva obaveza biti izvršena, što povlači nastavak spora uz prijetnju prinudnom naplatom preko depozitnih računa BiH u Švicarskoj.

U pismu ovlaštenog zastupnika dioničara Agrokomerca Enesa Abdića, a koje je poslao na adresu kabineta premijera Fadila Novalića, ističe se da su dopise i ranije dobijali kako premijer, tako i ministri finansija Jelka Milićević, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

– Mi kao opunomoćena strana smo vam od prvog dana naznačili da mi naša zakonska potraživanja za 2.767 dioničara zasnivamo na presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ne smatramo niti smo ikada smatrali da su ostali dioničari bili involvirani u samu presudu. Sa pravne strane, pravosnažna presuda je uzeta kao dokazni materijal. Vi ste akceptirali presudu za dva aplikanta i isplatili finansijski dio njihovih potraživanja. Osnovano bi mogli odbiti isplatu za druge dioničare da niste isplatili njih, navodi Abdić u pismu, gdje izlaže da Vlada Federacije nema nijedan neoboriv dokaz da nije dužna da obešteti ostale dioničare iste kompanije, koji su u identičnoj situaciji.

Kopije ovog zahtjeva za isplatu dostavljene su i ministrici vanjskih poslova Biseri Turković, te Uredu visokog predstavnika u BiH

Pozivajući se na međunarodnu presudu iz 2012. godine Murtić & Ćerimović i njeno izvršenje koje je uslijedilo nakon nekoliko mjeseci, dioničari su preduzeli naredne korake.

Podijeli ovaj članak