(FOTO) Veliki broj prelijepih iranskih navijačica prisustvovao jučerašnjoj utakmici protiv Engleske

1 min. čitanja

I pored velikih političkih demonstracija u zemlji, navijači su došli u velikom broju da podrže svoju reprezentaciju. Tako je na utakmici na najstarijem stadionu za potrebe ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, izgrađenom 1976. godine, bio veliki broj prelijepih iranskih navijačica.

Uz pomoć svoje mreže (uverenja, zalaganja i kredibiliteta), fudbal (FIFA) je učinio da žene u Iranu mogu prisustvovati fudbalskim utakmicama prvi put nakon Islamske revolucije (Iranske revolucije) 1979. godine. Ovoj odluci najviše je posredovao trenutni predsednik FIFA-e, deveti po redu, Giovanni Infantino.

To se dogodilo 10. oktobra 2019. godine, na meču između Irana i Kambodže (14-0). Ono što je zaista interesantno jeste da je ovaj meč bio u okviru kvalifikacija za FIFA World Cup Qatar 2022. 

O temi zabrane odlaska žena na fudbalske utakmice u Iranu progovarao je i njihov proslavljeni filmski režiser Jafar Panahi.

Film se zove Offside, iz 2006. godine. Dobio je niz međunarodnih priznanja i kritika, a jedno od njih je i Srebrni medvjed na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu 2006. godine.

 

 

Podijeli ovaj članak