Bajram-namaz klanjan u više od 200 džamija i mesdžida u USK –

1 min. čitanja

Bajram-namaz klanjan je u više od 200 džamija i mesdžida u Unsko-sanskom kantonu (USK), a u svim općinama i gradovima organizirano je i prigodno obilježavanje najvećeg muslimanskog praznika.

Centralna bajramska svečanost upriličena je u Gradskoj džamiji u Bihaću, a bajram-namaz predvodio je bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.

– Bajram nas uči kako moramo imati razumijevanja za druge i njihove potrebe. Jedna trećina kurbanskog mesa pripada vlasniku, a dvije trećine dijelimo prijateljima, komšijama i siromašnim građanima. To nam govori da ne smijemo biti sebični i pohlepni, a pored toga, moramo imati na umu da je za velike uspjehe neophodna žrtva. Svakim kurbanom koji podijelimo brišemo grijehe i šaljemo poruku prijateljstva, mira i dobronamjernosti – poručio je bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić.

Vjernicima u bihaćkoj Gradskog džamiji nakon sabah-namaza obratio se i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić, koji je poručio kako je neophodno imati više vedrine i osmijeha na licima, odnosno doprinijeti tome da svi zajedno budemo optimističniji i zadovoljniji.

Možda vas zanima:

Ovom prilikom s ponosom je istaknuto da je među bosanskohercegovačkim hadžijama u Mekki i ove godine značajan broj građana upravo iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Fena

Podijeli ovaj članak