Redovi pred javnim kuhinjama su sve duži: Da nije kurbana, mnogi bi ostali gladni

4 min. čitanja

Javne kuhinje u našoj zemlji svakodnevno osiguravaju obroke velikom broju socijalno ugroženih građana. Čine to zahvaljujući humanim ljudima, pored stalne podrške vlasti koja, nažalost, sama po sebi nije dovoljna. Najposebniji, a zasigurno i dani sa najviše posla u javnim kuhinjama, upravo su ovi za vrijeme Kurban-bajrama.

Godišnja zaliha

U Narodnoj kuhinji Stari Grad istakli su da će i ove godine kurbane primati u hladnjači u Semizovcu, a kao i prethodnih godina, prispjelo kurbansko meso najvjerovatnije će zadovoljiti potrebe korisnika za cijelu godinu.

”Ove godine smo zakupili hladnjaču u Semizovcu i svako ko želi da donira kurbansko meso može ga tamo odnijeti, ali želim naglasiti da nećemo primiti meso koje nema odgovarajuću dokumentaciju izdatu od veterinarske službe”, kazao nam je Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad.

Prijem kurbanskog mesa vršit će se isključivo uz priloženu propisanu potvrdu o zdravstvenom stanju proizvoda

Za prikupljanje ovogodišnjih kurbana spremni su i u tuzlanskom Merhametu, koji će ove godine meso prikupljati na dvije lokacije.

”Zahvaljujući našim građanima, za vrijeme Kurban-bajrama prikupimo dovoljno mesa za cijelu godinu. Sve meso koje primamo mora imati adekvatne veterinarske nalaze, a građani meso mogu dostaviti na punktove u Dubravama i direktno u Merhamet u Tuzli”, kazala nam je Mensura Husanović, direktorica RO Merhamet Tuzla.

U Bosni i Hercegovini, nažalost, sve je veći broj građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a rast cijena životnih namirnica, ali i ostalih proizvoda, doveo je do povećanja broja korisnika javnih kuhinja.

”Svakodnevno obezbjeđujemo obroke za 638 osoba, to činimo zahvaljujući Kantonu Sarajevo, ali i našim sugrađanima koji pomažu naš rad. Prvo smo imali koronu, onda rat u Ukrajini, sad nedavno i ove vremenske neprilike. Sve to najviše utječe upravo na najniži stalež, tako da konstantno osjećamo pogoršanje stanja među našim građanima. Često nam dolaze i pojedinci koji, nažalost, nemaju ostvareno pravo na korištenje javne kuhinje zbog postojanja cenzusa koji je potrebno zadovoljiti, ali uspijemo i njima obezbijediti pakete hrane kako niko ne bi bio gladan”, ispričao nam je Amir Radeljaš.

Sve je više korisnika

U tuzlanskom Merhametu ističu da je broj korisnika u posljednju godinu povećan za skoro 20 posto, ali da zahvaljujući donacijama, još nemaju problema u obezbjeđivanju obroka.

”Nažalost, svake godine bilježimo porast broja korisnika. U prošloj godini smo imali 2.400 korisnika, a danas ih je već 2.850, što je dovoljan pokazatelj u kakvom društvu živimo. Mi dnevno pripremamo 2.850 obroka i vozimo ih na 21 punkt, tačnije u Tuzlu, Lukavac, Gračanicu i Kalesiju. Također, osobama starijim od 65 godinama na kućni prag svakodnevno vozimo oko 300 obroka. Imamo podršku gradova Tuzle, Lukavca i Gračanice, Kalesije, kao i Tuzlanskog kantona, ali ta sredstva nisu dovoljna. Ona zadovoljavaju oko 30 posto potreba. Međutim, individualne donacije od pravnih i fizičkih lica omogućavaju naš rad u punom kapacitetu”, napomenula je Husanović.

Podijeli ovaj članak