Zelenski: S Putinom nema kompromisa, on je spreman da…

2 min. čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako ne vjeruje da će svijet dozvoliti Vladimiru Putinu da koristi nuklearno oružje i obećao da će nastaviti s oslobađanjem ukrajinske teritorije koju su zauzele ruske snage.

Zelenski je govorio za njemački BILD u intervjuu objavljenom nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik najavio djelimičnu mobilizaciju i upozorio da će Moskva odgovoriti na, kako je rekao, “nuklearnu ucjenu” Zapada, javlja Reuters.

To je bila prva takva mobilizacija Rusije nakon Drugog svjetskog rata i označila je najveću eskalaciju ukrajinskog rata od invazije Moskve u februaru.

– Ne vjerujem da će on (Putin) koristiti ovo oružje. Mislim da mu svijet neće dozvoliti da koristi ovo oružje, rekao je Zelenski.

– Putin sutra može reći: osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, inače ćemo koristiti nuklearno oružje. Ne možemo praviti te kompromise, kazao je on.

Ukrajina je vratila dijelove svoje teritorije nakon munjevite kontraofanzive posljednjih sedmica, nanijevši sve veće poraze ruskim trupama.

Putinova mobilizacija uslijedila je kao odgovor na ruske propuste na bojnom polju, rekao je Zelenski.

– On vidi da njegove jedinice jednostavno bježe, rekao je Zelenski i dodao da Putin “želi da utopi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika”.

Zelenski je također odbacio planove četiri ukrajinske regije pod ruskom okupacijom da od 23. do 27. septembra održe referendume o pridruživanju Rusiji.

– Mi ćemo djelovati prema našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi našu teritoriju, rekao je on.

Podijeli ovaj članak