Čovjek koji je predvidio recesiju 2008. godine donosi loše vijesti: Kriza će biti teška, duga i ružna, mnoge zombi zemlje će umrijeti

3 min. čitanja

Ekonomista Nouriel Roubini, koji je predvidio finansijsku krizu iz 2008. godine, vidi „dugu i ružnu” recesiju u SAD i globalno na kraju 2022. koja bi mogla da potraje cijele 2023. i oštru korekciju S&P 500.

– Čak i u običnoj recesiji, S&P 500 može pasti za 30 odsto – rekao je Rubini, predsjednik i glavni izvršni direktor Roubini Macro Associates, u intervjuu u ponedeljak.

U „stvarnom tvrdom sletanju“, koje očekuje, mogao bi da padne za 40 odsto.

Rubini, čija je predviđanja o krahu stambenog balona od 2007. do 2008. donijela nadimak dr. Doom (Propast), rekao je da oni koji očekuju plitku recesiju SAD treba da gledaju na velike stope duga korporacija i vlada.

– Kako stope rastu i troškovi servisiranja duga rastu, „mnoge zombi institucije, zombi domaćinstva, kompanije, banke, banke u sjenci i zombi zemlje će umrijeti – rekao je on.

Rubini, koji je upozoravao da će nivoi globalnog duga povući akcije, rekao je da će postizanje stope inflacije od 2 odsto bez “tvrdog pada” biti nemoguća misija za Federalne rezerve. On očekuje povećanje stope za 75 baznih poena na trenutnom sastanku i 50 baznih poena u novembru i decembru. To bi dovelo do toga da stopa fondova Fed-a do kraja godine bude između 4 i 4,25 odsto.

Međutim, uporna inflacija, posebno u platama i uslužnom sektoru, značiće da Fed „vjerovatno neće imati izbora“ osim da poveća više, rekao je on, uz stope na fondove koji idu ka 5%.

Povrh toga, negativni šokovi ponude koji dolaze od pandemije, rusko-ukrajinskog sukoba i kineske politike nulte tolerancije na Kovid donijeće veće troškove i manji ekonomski rast. Ovo će otežati trenutni cilj FED-a za „recesiju rasta“ — produženi period oskudnog rasta i rastuće nezaposlenosti kako bi se zaustavila inflacija.

Jednom kada je svijet u recesiji, Rubini ne očekuje lijekove za fiskalne stimulacije, jer vlade sa prevelikim dugom „ponestaju bez fiskalnih metaka“.

Visoka inflacija bi takođe značila da „ako koristite fiskalne stimulacije, pregrevate agregatnu tražnju“.

Kao rezultat toga, Rubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i ogromne dugove kao u globalnoj finansijskoj krizi.

– To neće biti kratka i plitka recesija, biće teška, duga i ružna – rekao je on.

Rubini očekuje da će američka i globalna recesija trajati do 2023. godine, u zavisnosti od toga koliko će jaki šokovi u snabdijevanju i finansijski problemi biti. Tokom krize 2008. najteže su pogođena domaćinstva i banke. Ovog puta, rekao je on, korporacije i banke u sjenci, kao što su hedž fondovi, privatni kapital i kreditni fondovi, „će implodirati“

Podijeli ovaj članak