Zelenski pred sjednicu UN-a: Ne smijemo ostaviti Putina na miru, hajde da…

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina ne može ostaviti Vladimira Putina, predsjednika Rusije, “na miru” i pozvao svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat.

U intervjuu za američku televiziju CBS, Zelenski je istakao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. On je trenutno na putu za Sjedinjene Američke Države, gdje će se obratiti na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Očekuje se da će se Zelenski sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom nekoliko dana kasnije.

“Moramo osloboditi što je više moguće teritoriju i krenuti naprijed. Čak i ako je to manje od kilometra ili sto metara, moramo to učiniti”, rekao je Zelenski u intervjuu. Dodao je da ne smijemo ostaviti Putina na miru te da treba iskoristiti svaki dostupni resurs za povratak teritorije.

Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na vojnu pomoć i opremu Zapada kako bi se obranila od ruske invazije. Kijev je više puta vršio pritisak na Sjedinjene Američke Države i druge saveznike za snažnije naoružanje, poput borbenih aviona F-16. Očekuje se da će Zelenski iskoristiti svoj susret s liderima svjetskih sila kako bi prikupio podršku i izvršio pritisak za nabavku naprednijeg oružja i municije. Za njega je moderno zapadno oružje ključno za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu na istoku i jugu zemlje u junu, ali je napredak usporen zbog jakih ruskih odbrambenih linija. Zelenski se branio od kritika o brzini strategije ukrajinske vojske rekavši da se ne bore samo za sebe, već i za zaštitu drugih zemalja od potencijalne opasnosti. Također je istakao da je važno da zapadne zemlje podrže Ukrajinu ne samo novčano, već i pružanjem tehnologija i modernog oružja.

Ukratko, Zelenski je snažno apelovao na svijet da se suprotstavi Putinu i podrži Ukrajinu u obnovi teritorijalnog integriteta. Naglasio je važnost vojne podrške Zapada i apelovao na nabavku modernog oružja kako bi se povratila teritorija koju je Rusija okupirala.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare