Zahra oštro osudila novu zabranu EU: To je čisti rasizam

2 min. čitanja

Rusija je izrazila nezadovoljstvo zbog zabrane koju je Evropska unija (EU) uvela ruskim građanima da uvoze svoje automobile i lične stvari u blok. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, nazvala je ovu zabranu “čistim i jednostavnim rasizmom”.

Evropska komisija je u svom saopćenju navela da je privremena zabrana uvedena zbog sukoba u Ukrajini. Rusi više neće moći da unose određenu ličnu robu ili vozila u zemlje članice EU.

Ova odluka EU je izazvala negodovanje u Rusiji koja je oštro reagirala i smatra je neprihvatljivom. Ruska vlada tvrdi da se radi o diskriminaciji ruskih građana koja predstavlja rasizam. Zaharova je izjavila da je ova zabrana neopravdana i da će Rusija preduzeti odgovarajuće korake kako bi zaštitila prava svojih građana.

Sukob između Rusije i Ukrajine doveo je do zategnutih odnosa između Rusije i EU. Međutim, ruska vlada tvrdi da ova zabrana neće doprinijeti rješavanju sukoba niti uspostavljanju boljih odnosa između Rusije i EU.

Zabrana uvoza automobila i ličnih stvari predstavlja dodatno povećanje napetosti između Rusije i EU. Ruska vlada smatra da je ova odluka neopravdana i ograničava slobodu kretanja ruskih građana.

U međuvremenu, ostaje vidjeti hoće li Rusija preduzeti konkretne korake kako bi se suprotstavila ovim restrikcijama i zaštitila prava svojih građana.

Podijeli ovaj članak