Cvijanović se oglasila o optuživanju Dodika: Nastavak političkog progona

2 min. čitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da je potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića dio političke hajke na Republiku Srpsku i njene zvaničnike.

Cvijanović je istakla da ova situacija nema veze sa pravdom, već da je cilj slomiti i ukloniti one koji se protive otimačini imovine i daljem slabljenju Republike Srpske.

“Samo u Bosni i Hercegovini je moguće da neizabrana strana osoba, koja je također ilegalni visoki predstavnik, može biti iznad demokratski izabranih institucija, mijenjati zakone i djelovati izvan svojih ovlasti, kako je definisano Dejtonskim sporazumom, i onda se obračunavati sa izabranim, legalnim i legitimnim predsjednikom Republike”, izjavila je Cvijanović.

Ona je također upozorila da je žalosno kako mnogi iz Evropske unije, čije zemlje ne bi dozvolile ovo prije 200 godina, podržavaju ili šute o ovom pravnom postupku. To, kako je rekla, jasno pokazuje njihovo licemjerje i dvostruke standarde kada su u pitanju “evropske vrijednosti”. Cvijanović je naglasila da je dužnost svih da se okupe oko institucija Republike Srpske, jer su one posljednja odbrana slobode.

Ova izjava dolazi nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, kojom ih se tereti za ratnohuškačke izjave i kojom se zahtijeva da se odreknu javnih funkcija. Optužnica je izazvala izrazito negativne reakcije u Republici Srpskoj, s obzirom da je tumače kao daljnji pokušaj da se oslabi politička autonomija ovog entiteta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već ranije odbacio optužnicu kao politički motivisanu i bez osnove, ističući da je riječ o “namjerno induciranoj krizi” kojom se nastoji narušiti ustavni poredak Republike Srpske. Dodik također upozorava na opasnost od politizacije pravosuđa u BiH.

Republika Srpska, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, bori se od rata devedesetih godina prošlog vijeka za očuvanje svog političkog identiteta i prava na samoupravu. Optužnice i pravni postupci protiv njenih zvaničnika doživljavaju se kao napad na entitet i njegovu osnovnu političku strukturu.

Podijeli ovaj članak