Vučić: Srbija nije odgovorna za probleme sa Prištinom, oni su vukli jednostrane poteze

2 min. čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koja je u jednodnevnoj posjeti toj zemlji, kazao da se Srbija nalazi na evropskom putu, te da nije “ni za 0.1 posto” odgovorna za probleme u dijalogu s Prištinom.

Vučić je poručio, po pitanju odnosa s Prištinom, da će Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je “sve jednostrane poteze do sada povukla Prištine, a ne Beograd”, prenose srbijanski mediji.

Istaknuo je da je zabrinut, iako zna, “da Srbija nijedno od pitanja nije pokrenula, već je to uvijek jednostrano činila Priština”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je pak uvjerenje da će “vrlo uskoro” biti pronađeno rješenje u sporu oko preregistracije automobilskih tablica na Kosovu.

Naime, u ponedjeljak, 31. 10. ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, prenosi Fena.

– Europska unija i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rješenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uvjerena da postoji rješenje, imamo dobru volju na obje strane, rekla je ona prilikom posjete Srbiji koju je započela obilaskom radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mjestu Jelašnica.

Dodala je međutim, da je za konkretno rješenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obje strane.

Na početku zapadnobalkanske turneje u srijedu, Ursula von der Leyen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za cio Zapadni Balkan kako bi pomogla toj regiji u suočavanju s energetskom krizom.

Tokom posjete Prištini u četvrtak, ona je rekla da je mjesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocjenivši da je Priština napravila veliki napredak na europskom putu.

U Beograd je doputovala iz Sarajeva, a u četvrtak je posjetila i Tiranu. Zapadnobalkansku turneju završava u subotu u Podgorici.

Podijeli ovaj članak