(VIDEO) Samit u Tirani / Albanci izveli tradicionalni ples pred šefovima država: Reakcije Vučića i Osmani potpuno su različite

1 min. čitanja

Samit lidera zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana održan je jučer u Albaniji, prilikom čega su učesnici usvojili i Deklaraciju.

Glavne teme samita su, podsjećamo, bile zajedničko rješavanje posljedica ruskog napada na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Međutim, da reakcije javnosti na ovaj samit ne budu baš samo političke potrudili su se Albanci koji su izveli “Rugovski ples”, što je dio tradicije ovog naroda.

Naime, plesači su performans izveli pred šefovima država EU i Zapadnog Balkana. Ovoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji, makar se čini na osnovu izgleda lica sa snimka, nije bio baš oduševljen onim što vidi. 

Sličnu “facu” imao je i mađarski premijer Viktor Orban, dok je kosovska predsjednica Vjosa Osmani sa osmijehom na licu ispratila performans albanskih mladića i djevojaka.

Podijeli ovaj članak