Veliki intervju Putina s Carlsonom: Govorio na koji način i kada bi mogao stati rat u Ukrajini

6 min. čitanja

Američki novinar Tucker Carlson je sinoć na svojoj web stranici te na platformi X premijerno objavio svoj dva sata i sedam minuta dug intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Carlson je kazao kako je sagovornika pitao zašto je krenuo u napad na Ukrajinu, je li zbog toga što je osjetio prijetnju za Rusiju, te da je dobio odgovor koji ga je šokirao.

Govorio o historiji

Putin je u uvodu govorio više od 30 minuta o historiji Rusije, Litvanije, Poljske i Ukrajine, u monologu koji se protezao od vladavine kijevskog kneza Olega Mudrog u devetom stoljeću, pa do kritike Lenjinove vanjske politike.

Važno je da je Lenjin, utemeljitelj sovjetske države, “uspostavio Ukrajinu”, ustvrdio je Putin tokom svojih izlaganja o historiji.

“U početku je riječ Ukrajinac opisivala čovjeka koji živi na rubovima države ili radi kao graničar, to nije bila oznaka etničkog pripadanja. A onda je stvorena sovjetska Ukrajina. Nakon Drugog svjetskog rata Ukrajina je uz područja koje su prije rata pripadala Poljskoj dobila i dijelove Mađarske i Rumunjske. Ukrajina je umjetna država koja je oblikovana po Staljinovoj volji”, kazao je Putin.

Putin je optužio SAD i druge zapadne zemlje za produžavanje rata u Ukrajini.

“Mirovni pregovori s Ukrajinom su bili skoro finalizirani, ali je tada Ukrajina odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja”, kazao je Putin.

Putin je kao krivca posebno istakao Borisa Johnsona, bivšeg britanskog premijera koji je bio prisiljen napustiti britanski parlament u junu 2023. godine. Putin je tvrdio da je kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ranoj fazi sukoba.
Kada bi rat mogao biti gotov

“Činjenica da se oni (Ukrajina) pokoravaju zahtjevu ili uvjeravanju gospodina Johnsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom”, rekao je Putin.

Krajem prošle godine Kremlj rekao da je uključivanje u mirovne pregovore s Ukrajinom “nerealno”, dok je Ukrajina rekla da je uslov za mir potpuno povlačenje s teritorija koji je Rusija okupirala. U intervjuu je Putin rekao Carlsonu da Rusija i SAD još uvijek razgovaraju “preko raznih agencija” o okončanju rata.

“Ruska poruka SAD-u je: Ako stvarno želite prestati s borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Sve će biti gotovo za nekoliko sedmica”, kazao je Putin.

Istakao je da će prije ili kasnije doći do dogovora.

“Prije ili kasnije Rusija i Ukrajina će se dogovoriti. Lično želim da se ova situacija riješit putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom. Zapad je počeo shvaćati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni”, poručio je Putin te je naglasio kako je njegova zemlja, unatoč svim sankcijama s kojima se suočila “postala najjača evropska ekonomija 2023. godine”.

Ruski predsjednik je rekao da je posljednji put razgovarao s Joeom Bidenom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

“Rekao sam mu, dakle, da vjerujem da činite grešku historijskih razmjera podupirući sve što se događa tamo, u Ukrajini, pritišćući Rusiju”, rekao je Putin.

“Bez globalnog rata”

Rusija nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju, rekao je Putin i dodao kako Rusija ne želi nikakvo širenje rata koji je trenutačno unutar ukrajinskih granica.

“Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu, jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju iz, primjerice, Poljske”, poručio je Putin.

Osvrnuo se Putin i na Sjedinjene Američke Države te dodao kako vjeruje u obnavljanje komunikacije.

“Do toga će doći ako se SAD naviknu da se svijet mijenja. Moraju se prilagoditi novom svijetu i novim odnosima snaga. S nekim prijašnjim američkim predsjednicima imao sam uistinu dobar odnos. Prvenstveno mislim na Georgea Busha mlađeg kojeg su mnogi podcjenjivali, ali je bio vrlo dobar. Shvatao je puno toga i dobro je radio. Sličan odnos sam imao i s Donaldom Trumpom. Ali, ponavljam, ako ideja dominacije ostane pod svaku cijenu u američkoj javnosti ništa se neće promijeniti”, kazao je Putin.

Prvi intervju s zapadnim medijima od rata

Putin je zadnji put dao intervju jednom zapadnom mediju 2021. godine, kada je razgovarao s novinarom CNBC-ja. Kasnije je prestao razgovarati s nezavisnim medijima, ruskim i međunarodnim. Od 2021. intervjue je davao samo ruskim, kazahstanskim i kineskim medijima.

U srijedu je Hillary Clinton rekla da je Carlson Putinu “korisni idiot”. “On govori stvari koje nisu istinite”, rekla je bivša američka državna sekretarka o Carlsonu.

“On ponavlja gomilu laži Vladimira Putina o Ukrajini, tako da ne vidim zašto mu Putin ne bi dao intervju jer preko njega može nastaviti lagati o tome koji su mu ciljevi u Ukrajini i što očekuje da će se dogoditi” rekla je Clinton za MSNBC.

Podijeli ovaj članak