Većina Hrvata protiv obuke Ukrajinaca: Pokušaj obmanjivanja javnosti kroz tobožnju…

4 min. čitanja

U Hrvatskom saboru posljednjih dana traje diskusija o predstojećem izjašnjavanju saborskih zastupnika o obuci pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Hrvatske. Izjašnjavanje zastupnika o prijedlogu odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EU Military Assistance Mission – Ukraine, EUMAM) koji je parlamentu države uputila Vlada, u kojoj bi sudjelovalo do 100 pripadnika Oružanih snaga RH i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, u Saboru je najavljeno 15. ovog mjeseca.

Pokušaj obmanjivanja

Za usvajanje Vladine odluke potrebni su glasovi minimalno dvije trećine zastupnika, tj. 101 od njih ukupno 151, koliko ih sjedi u Saboru. Vladajućoj većini predvođenoj HDZ-om za izglasavanje ove odluke fale 24 glasa oporbe. Dio oporbe, kako se navodi, pozdravlja konsultacije s Vladom, a dio je snažno kontra.

”Pozivam one koji su izloženi pritiscima da ne podlegnu tome i da budu na strani Ustava RH, mi nismo prisegnuli na briselsku karijeru premijera Andreja Plenkovića, nego na hrvatski Ustav”, poručuje Nikola Grmoja iz Mosta.

Iz HDZ-a uzvraćaju da oporba dezinformira javnost.


image

Branko Bačić:
Kako pronaći zajednički jezik?

”Pokušaj obmanjivanja javnosti kroz tobožnju neustavnost jasno pokazuje nesnalaženje oporbe u ovom vrlo važnom trenutku za ukrajinski narod i zato smo pozvali i predsjednik Vlade je pozvao oporbene klubove da se još jednom raspravi i vidi na koji način je moguće da se nađe zajednički jezik kako bismo uspostavili 101 ruku”, poručuje šef HDZ-ovog saborskog Kluba Branko Bačić.

Vlada ima podršku 77 zastupnika i, kako se tvrdi, tri zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS). Oporba je, uglavnom, kontra. Najveći saborski Klub Socijaldemokrata (nastao nakon raskola u SDP-u) s 18 zastupnika je snažno protiv odluke Vlade. Socijaldemokratska partija Hrvatske je kontra i zajedno sa Zeleno-lijevim blokom zagovara kompromisno rješenje. Kontra su i oporbene stranke Centar, Suverenisti, Domovinski pokret, dok Most nezavisnih lista najavljuje da neće sudjelovati jer, kako kažu, time daju legitimitet protuustavnoj saborskoj točki.

Odbori za zakonodavstvo i obranu Hrvatskog sabora podržali su prijedlog odluke Vlade, s tim da je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) napustio sjednicu, apelirajući na premijera Plenkovića i Vladu da postupe u skladu s Ustavom i zakonima te Poslovnikom Vlade i u regularnoj proceduri zatraže suglasnost predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića.

Rezultati ankete

Prema najnovijoj anketi, 16,5 posto hrvatskih građana podržava obuku ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske, dok se protiv ovakve obuke izjašnjava 58,2 posto anketiranih. Vladinu inicijativu podržava u potpunosti ili uglavnom 29,4 posto ispitanika, smatra se da ova podrška dolazi od birača HDZ-a, ali i među njima se trećina protivi toj ideji.

Njih 36,6 posto smatra da bi odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj trebali donijeti predsjednici Republike i Vlade, 35,5 posto anketiranih smatra da je ta odluka u isključivoj nadležnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, dok Vladu koja je u Bruxellesu najavila sudjelovanje Hrvatske u vojnoj EU Misiji kao nadležnu za odluku vidi tek četiri posto anketiranih Hrvata.

Podijeli ovaj članak