Milanović: Majke Srebrenice su hvalile Hrvatsku zbog spriječavanja genocida u Bihaću, a sada je nazivaju agresorom, Komšićevo nametanje je bezobrazluk

3 min. čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u utorak kako se Vlada RH trebala ranije snažnije postaviti prema “preglasavanju Hrvata” u Bosni i Hercegovini čime bi se spriječilo da Željko Komšić bude ponovno “prevarom izabran” za člana Predsjedništva BiH.

– Zamislite da je hrvatska vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gdje bismo sada bili. Komšić više ne bi bio član Predsjedništva. Ne bi se ni kandidirao. Mi bismo to izborili, rekao je Milanović u intervju emitiranom u utorak navečer u programu RTHB-a.

Komšić je na Općim izborima, održanim početkom oktobra u BiH, po četvrti put biran za člana Predsjedništva, a hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH proglasile su ga nepoželjnom osobom u sredinama gdje su na vlasti.

Milanović je dodao kako predstavlja “posebnu uvredu” i “bezobrazluk” činjenica da se Komšića nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu što izaziva probleme te se “zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose”.

– To je nesretno rješenje. Ono izaziva žuč. Osjećaj nepravde. Želju za revanšom, naveo je. Dodao je kako je Komšić kao predstavnik, zajedno s bivšim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, pisao pismo dužnosnicima EU u Bruxellesu kako bi se zaustavila gradnja Pelješkoga mosta, prenosi Index.hr.

– Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obijesno parničenje, dodao je.

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, hrvatski predsjednik je rekao kako je morao spriječiti “travestiju prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini”.

– Trebao je posve poništiti travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebalo biti njegov posao. Nije proveo presudu Ljubić, rekao je Milanović.

Najavio je kako će se nastaviti zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Althea EUFOR-a iako se tome protive pojedine europske zemlje.

– Kako se hrvatska država postavi tako će biti, rekao je i ocijenio kako u toj misiji sudjeluju i vojnici iz Turske, koja nije članica EU-a.

Ocijenio je “političkom manipulacijom izjave udruženja Majki Srebrenice i Žepe koje su se tome usprotivile nazivajući Hrvatsku agresorom dok su samo prije šest godina u Kninu njihove predstavnice hvalile Hrvatsku da je spasila Bosnu i Hercegovinu i spriječila ponavljanje genocida na području Bihaća”.

Podijeli ovaj članak