U pogrebnom društvu pronađeni deseci tijela, direktor priznao krivicu za krađu

2 min. čitanja

Direktor pogrebnog zavoda u američkoj državi Indiana, gdje su pronađena tijela više od 31 osobe u stanju raspada, izjasnio se krivim za više od 40 tačaka optužnice za krivična djela krađe.

Tužioci su optužili Randyja Lankforda, koji je vlasnik firme Jeffersonville, jer nije izvršio pogrebne usluge za koje je bio plaćen.

Sudija je predložio da u zatvoru odsluži 12 godina i da mora isplatiti 53 porodice s ukupno 46.000 dolara. Lankford će biti osuđen u junu, piše BBC.

Policija u Jeffersonvilleu počela je da istražuje pogrebnu kuću i porodični centar Lankford u julu prošle godine nakon izveštaja o jakom mirisu koji je dolazio iz zgrade.

Nerashlađena tijela pronađena su u različitim stanjima raspadanja jer su neka bila u pogrebnom preduzeću mjesecima.

Pronađeni su i kremirani posmrtni ostaci 17 osoba.

Lankford je stavljen u kućni pritvor do izricanja presude.

Tužilac okruga Clark Jeremy Mull rekao je da je slučaj protiv Lankforda bio komplikovan zbog broja optužbi protiv 50-godišnjaka i zaostatka koji je stvorila pandemija Covid-19, prenosi Associated Press.

Među navodima u podnesenim sudskim dokumentima su da je jedan broj porodica primio ono za šta su vjerovali da je pepeo njihovih najmilijih, da bi ih policija kontaktirala mjesecima kasnije i rekla da je pravi pepeo otkriven u Lankfordovoj pogrebnoj kući, ili da je njihov član porodice nikada nije kremiran.

Podijeli ovaj članak