U Hrvatskoj obilježen Dan šehida: Nema bojišta i trupe gdje muslimani nisu dali svoj doprinos

3 min. čitanja

Desetu godinu zaredom kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata na Dan šehida odana je počast za 1.187 Bošnjaka i muslimana poginulih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBMNGZ), Udruženje Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske i Udruženje Počasni vod Bošnjaka organizirali su obilježavanje Dana šehida – poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske u sklopu Islamskog centra Zagreb. ž

Obilježavanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nakon tevhida, vjerskog programa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu, održano je polaganje vijenaca i učenje Fatihe, kao i prigodni govori.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Vlade RH-a istakao je kako je žrtva branitelja u Domovinskom ratu nezaobilazan kamen temeljac suvremene države.

– Nema bojišta i trupe hrvatske vojske i policije gdje hrvatski branitelji muslimani nisu dali svoj doprinos i ponosan sam da smo zajedno koračali u tom pobjedničkoj postavi, da smo odbranili svoju zemlju uslijed velikosrpske agresije – poručio je Medved.

FOTO: AA

Medved je podsjetio kako se danas u sličnoj situaciji kao Hrvatska 90-ih, nalazi prijateljska zemlja Ukrajina.

Muftija Aziz ef. Hasanović naveo je kako se ove godine Dan šehida kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata obilježava po 10. put.

– Naši šehidi nas obavezuju, svojom krvlju i žrtvom, graditi društvo po mjeri svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju odrednicu – poručio je muftija Hasanović.

Muftija je istakao kako je muslimanska zajednica u Hrvatskoj multinacionalna i kako je više nacija sudjelovalo u odbrani Hrvatske.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je 1.187 branitelja Bošnjaka položilo svoj život u odbrani Republike Hrvatske.

– Naša djeca moraju znati ko je bio Šefik Pezerović, ali i ljudi koji su ovdje danas s nama. Ovo je dan na kojem bi nas trebalo biti koliko i na bajram-namazu, to je naša moralna obaveza i dužnost – poručio je Hodžić.

Okupljenima se obratio i Salih Huremović, predsjednik Udruženja Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, koji je naglasio kako su Bošnjaci jedna od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj koja na ovom području ima višestoljetnu prisutnost te nezaobilaznu ulogu u Domovinskom ratu.

– U borbi za hrvatsku slobodu, Bošnjaci su naselja i gradove u kojima su živjeli branili zajedno s Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, stoga je njihova uloga iznimno velika. Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH i trećih zemalja, mnogi od njih nikada nisu bili evidentirani u popisu branitelja – rekao je Huremović.

Uz ministra branitelja Tomu Medveda i predstavnike Grada Zagreba, vijence su položili predstavnici udruga branitelja, obitelji nestalih i stradalih branitelja i njihovih obitelji.

Dan šehida obilježava se drugog dana Ramazanskog bajrama.

Podijeli ovaj članak