“RS je u krizi, a ne FBiH”: Stojanović poručio Dodiku da se ne može trgovati Bosnom i Hercegovinom

3 min. čitanja

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović reagovao je na nove secesionističke izjave Milorada Dodika, poručivši da ne postoji nikakvo muslimansko ujedinjenje protiv RS‐a ili protiv Hrvata, kako on to interpretira.

– O državnoj imovini odluke će donositi državne institucije. Ne postoji nikakvo muslimansko ujedinjenje protiv RS‐a ili protiv Hrvata, kako ga Milorad Dodik naziva. Postoji dogovor da se zaštiti državna imovina i oprez da separatističke prijetnje izuzmu nešto što pripada državi BiH i svim njenim građanima. Da se na kraju nešto državno proda, a da u tome ne odlučuju državni parlament i državne institucije, naveo je Stojanović.

Napomenuo je da on nije Bošnjak musliman i da će odbrana imovine, o kojoj će odlučivati Državni parlament i druge instance vlasti shodno svojim nadležnostima, ostati njegov prioritet odbrane državne imovine.

– Svi znamo da je Bosna i Hercegovina konstituisana Dejtonskim sporazumom kontinuitet Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Niko ne ugrožava bilo koga zaštitom državne imovine. Zbog ekonomske krize u kojoj se nalazi RS, ne može se trgovati Bosnom i Hercegovinom, kazao je.

Dodao je da izjave Željke Cvijanović da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović treba urediti Federaciju BiH, a ne komentarisati RS, nisu na mjestu.

– Ne želi FBiH trgovati državnom imovinom da bi riješila nagomilane finansijske probleme. Nego RS. FBiH i sa krizom vlasti ima mnogo bolje ekonomske pokazatelje od RS-a i nema potrebu da bilo šta prodaje i zalaže. A spremni smo i na saradnju kako bi cijela BiH bila ekonomski razvijenija. To će nova vlast u FBiH, čim se uspostavi, i pokazati, rekao je.

Naveo je da je politička podjela jedan od ključnih problema u našoj zemlji.

– Umjesto da se usredotočimo na zajedničke ciljeve i interese, previše se vremena i energije troši na obračune i sukobe među političkim liderima. To nije samo neproduktivno, već i štetno za našu zemlju. lako se ovi problemi čine prevelikima za rješavanje, moramo se nadati i raditi na tome da ih prebrodimo, naglasio je.

Naglasiio je da moramo tražiti liderstvo koje će nas ujediniti i usmjeriti naše napore ka zajedničkim ciljevima, a ne na međusobne sukobe.

– Svima mora biti jasno da je država i državna imovina neupitna, a saradnja za prevazilaženje problema neminovna. Bez obzira da li ste Srbin, Bošnjak, Hrvat ili Ostali, zaključio je.

Podijeli ovaj članak