U bolnici u Zagrebu hirurg ženi nakon carskog reza ostavio gazu u stomaku

2 min. čitanja

Stranoj državljanki, koja je završila ma hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu u Hrvatskoj, ljekar je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu uprkos upozorenju instrumentarke da jedan tufer nedostaje.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, 11. jula, radi hitnog carskog reza, primljena je žena koja je rodila u 19.54 sata. Sam zahvat prošao je uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Budući da je pacijentica bila pod općom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, prije indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentici prije prvog hirurškog reza i prije njenog napuštanja sale.

Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korištenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam. 

Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio dva plus 20, ali je završni bio dva plus 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: 

“Operater obaviješten i upozoren prije šivanja fascije”.

Dakle, hirurg je zanemario upozorenje i zašio pacijenticu, a tufer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

Kako prenosi Jutarnji list, to se pitanje već sljedećeg jutra nametnulo na stručnom kolegiju, gdje je odlučeno da se pacijentici napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tufer u pacijentičinoj utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka od početka govorila i pacijentica je u 17.30 sati, nepuna 24 sata nakon poroda, ponovo završila na operacijskom stolu, a tufer je pronađen između uterusa i sigme. 

Zahvat je, srećom, uredno prošao.

Podijeli ovaj članak